Иво Инджов: Ще паднем още по-долу в класацията на "Репортери без граници" заради ТВ7

6060
Иво Инджов: Ще паднем още по-долу в класацията на "Репортери без граници" заради ТВ7
Снимка: БГНЕС

През последните години ставаме свидетели как българските медии все повече се отдалечават от свободата на словото, към която се стремяхме преди 25 години на преход. Това заяви за БГНЕС медийният експерт и политолог д-р Иво Инджов.

Той е категоричен още, че България ще падне още по-долу в класацията на "Репортери без граници" и заради случилото се с ТВ7. "Това е нагледен пример как един търговски спор се решава със силови методи, в който е намесена и държавата с цел сплашване на журналистите и опитомяване на медията", добави Иво Инджов.

"Българските медии са свободни, но не и независими. Според конституцията и действащото законодателство медиите в България са свободни, има свобода на словото и всеки е свободен да събира, получа и разпространява информация. Много от медиите имат открити политически пристрастия, които не се крият, а се демонстрират. Много от медиите защитават корпоративни структури за сметка на обществения интерес", заяви Инджов.

Експертът изтъкна, че голяма част от финансирането и собствеността на медиите не са прозрачни или се намират в сивата зона, някои неща се знаят, други - не, а трети се предполагат.

"Голяма част от медиите се интересуват не да произвеждат качествен аналитичен продукт, който да се възвръща и в заплатите на журналистите, а биват спонсорирани от определени бизнес среди и изпълняват политически и ПР поръчки", коментира Инджов.

Според него, зависимостта на медиите от държавата нараства, макар че премиерът Бойко Борисов казва, че такава свобода на медиите, както има в България, няма по света. "Държавата се е превърнала в един от най-големите работодатели, което става по линия на програмите от еврофондовете, които имат задължителен сегмент за реклама. Една част от тази реклама минава през големите телевизии, радиа и вестници, които след това не смеят да критикуват министерствата и ведомствата, които са им дали тези пари, за да си отворят вратата отворена за последващо финансиране", поясни той.

Медийният експерт отчете и факта, че през последните години рязко спадна и нивото на журналистическата етика в България. "Прекалено сензационно се информира, набляга се на детайли, които увреждат психиката на децата и засягат жертви и роднини. Етичният кодекс е един книжен тигър, който по замисъл трябва да гарантира социалната отговорност на медиите, защото свободата на медиите винаги върви със социалната отговорност. Все по-често той не се спазва, включително и от медии, които са го подписали", добави Инджов.

Днес - 3 май, се отбелязва като Световен ден на свободата на печата. Обявен е с решение на Общото събрание на ООН през 1993 г., в резултат на Генералната конференция на ЮНЕСКО две години по-рано. В резолюция се посочва, че независимият печат е основен елемент на всяко демократично общество.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com