Избраха логото на българското председателство на Съвета на ЕС

3086
Избраха логото на българското председателство на Съвета на ЕС
Снимка: БГНЕС

Вече е ясен изборът за лого на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Победителят Тодор Ангелиев е успял да въплъти в него три български символа – кирилицата, шевицата и българския флаг.

Председателят на комисията по избора на логото проф. Георги Янков от Национална художествена академия заяви, че журито е било затруднено, защото проектите са били много, а голяма част от тях изключително добри. Въпреки това победителят е спечелил с голямо мнозинство – 76 точки от възможните 90.

Представят логото на България за председателството ни на ЕС

Вицепремиерът в оставка Меглена Кунева и директорът на Националния център по подготовката и провеждането на Българското председателство...

Участие в конкурса е имало и от чужбина, като освен българи, живеещи извън страната ни, македонци, украинци и германци също са се включили.

Вицепремиерът и министър на образованието в оставка Меглена Кунева обясни, че логото е избрано след публичен конкурс, съобщи БГНЕС. „Пожелавам на българското лого на добър час. Символът е ключ към въображението. Шест месеца по света това лого ще е символът на България, както е било при всички председателства досега. 180 творци изпратиха проектите си за председателството. Ще обясним защо се гордеем с нацията си и с това, което може да дадем на ЕС”, заяви Кунева.

Вицепремиерът в оставка обясни, че през 2015 г. едва 3% от българите са знаели, че има председателство. 2016 г. вече 30 на сто знаят за него.

Двадесет от проектите за лого са били с роза, с паметника Шипка-3, с книга-2, с българското знаме-9, с ръце-3, със звезда-9, 29 са били с българските шевици, с минерални извори-2, с карта на България-6. Имало и проекти, повтарящи туристическото лого, с кирилицата били 21. Имало и такива с хоро, лъв, посланици, цвете, птица, НДК и слънце. Логото трябвало да бъде оригинално, авторско, ясно, съобразено с председателството.

Евросъюзът и САЩ се срещат в София през 2018 г.

В София ще бъде организирана среща между ЕС и САЩ по време на българското председателство в първата половина на 2018 г. Темата ѝ ще е ...

Победителят – Тодор Ангелиевобясни, че е искал да покаже равнопоставеността на кирилицата спрямо латиницата. „Това ми е работата, това ми е много интересно. Мотивира ме това, че исках да направя хубаво лого, което да е графично добре поднесено и да дава лице на България. Опитах се. Мотивацията ми беше да направя нещо хубаво”, допълни авторът.

Председателят на комисията по избора на логото проф. Янков заяви, че това е това е моментът да използваме, че сме първата страна в ЕС, която пише на кирилица и да наложим своите традиции в топографията.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жълт код за валежи в осем области

Румен Радев ще участва в тържествения водосвет на бойните знамена

Условията за туризъм в планините са лоши

Коментар №3 на седмицата: Да обичаш на инат: Защо Сърбия остава вярна на Путин

Коментар №2 на седмицата: Санкциониран си по "Магнитски"? Ставаш за водач на листа

Срутване на скали затвори Кресненското дефиле

Коментар №1 на седмицата: Забранете и шоколада след хазарта. И се махнете завинаги, лакомници!

По-евтино: Ето колко ни излиза трапезата за Великден

Черешите стават все по-скъпи

Най-важните новини за деня: 3 май, 2024 година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com