Израждат етнографски комплекс „Ченгене скеле“

6867
Израждат етнографски комплекс „Ченгене скеле“
Снимка: Община Бургас

В землището на квартал „Крайморие“ започна изграждането на Културно-исторически комплекс „Ченгене скеле“. Там община Бургас обособява пространство с широк обществен достъп за популяризиране на рибарския занаят и традиции. В комплекса ще има многофункционална зала, Кафене-клуб на моряка, експозиционни къщи-работилници за деца, парково пространство с пикник зона и детска площадка, крайбрежна алея, както и площадно пространство с амфитеатър за малки концерти на открито.

На територията на Етнографския комплекс ще се провеждат обучения, изложби и демонстрации на рибарски практики, за да се развие морската култура, да се привлекат туристи, да бъдат създадени работни места за местната рибарска общност. Многофункционалната зала и амфитеатърът ще се превърнат в още една гореща точка на културния живот в Бургас нощем, а парковата среда, морската ивица и атракциите за малките посетители ще привличат много посетители денем. Помислено е и за подобряване на транспортната свързаност на този район. За целта се изгражда нов пристан в рибарското селище "Ченгене скеле", до който ще се стига с ново корабче. Планирано е общината да го придобие догодина. Така катамаранът „Анастасия“ ще продължи да обслужва маршрута до остров "Света Анастасия", а новият плавателен съд ще пътува до въпросното етнографско селище.

Множество подобрения ще зарадват рибарите от Ченгене скеле през тази година

Изграждането на рибарско пристанище в квартал „Крайморие“ и закрита лодкостоянка в рибарското селище Ченгене скеле са сред ...

Дългогодишните усилия за съхранение, модернизация и социализация на рибарското селище "Ченгене скеле" са на път да се увенчаят с успех, след като се започна с изчистването на проблемите със собствеността. Това позволи на община Бургас да търси европейско финансиране. Тя подготви няколко отделни проекта, които получиха положителна оценка. По един от тях, наречен "Силата на водата", се обновява и развива инфраструктурата на рибарското селище. Ще бъде закупено корабчето за туристически пътувания. Той е финансиран по ОП "Региони в растеж". С втори проект по Програмата за морско дело и рибарство се изгражда новият пристан. Има одобрен и трети тематичен проект по същата програма – за опазване и популяризиране самобитността на рибарско селище "Ченгене скеле". С изпълнението на тези 3 свързани и надграждащи се проекта община Бургас иска да развие и популяризира уникалността на селищното образувание "Ченгене скеле", за да го превърне в целогодишна туристическа дестинация. И едновременно с това, съхрани нематериалното културно наследство, традиции и природата в района.

Най-много регистрирани рибари в цяла България има в "Ченгене скеле". По тяхно желание община Бургас подготви всички проектни предложения и всяка следваща своя стъпка тя обсъжда с общността.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com