Изселници искат отпадане на понятието "възродителен процес"

25794
Изселници искат отпадане на понятието "възродителен процес"

Около 400 000 са изселниците от България в 3-милионния град Бурса в Турция, около 150 000 от тях имат правото да гласуват, предаде БГНЕС.

Кореняците са далеч по-малко от заселниците – 65% са пристигналите от Балканите. На личните карти на 400 000 души пише, че са родени в България. Това заяви председателят на най-голямата организация Федерация на балканските изселници "Балгьоч" доц. д-р Юксел Йозкан.

"Аз не мога да предлагам или да налагам понятия, но е смущаващо да се говори за "възродителен процес", когато става дума за тежки репресии и насилствено отнемане на имена и идентичност на хора. Това понятие трябва да отпадне от употреба, това е черна точка в историята на България", посочи д-р Йозкан в навечерието на 30-годишнината от трагичните събития в отделни райони на страната ни. Той отбеляза, че за пръв път български журналисти посещават централния офис на Федерацията извън избори.

"Затова ни се иска медиите да не идват тук само по избори, а по-често. Медиите имат огромна роля за толерантността между общностите и народите, но не винаги в репортажите се отразява мнението на хората. Регионалните медии в Бурса често си позволяват обиди спрямо нас, изселниците от България, наричат ни "българо-турци", в негативен смисъл, така ни противопоставят на местните. А ние работим с идеята да бъдем мост между двете държави, организираме съвместни бизнес-форуми и редица други прояви", подчерта известният хирург с български корени.

Той посочи още, че членовете на организацията, които са над 100 000, изразяват тревога от изявленията на лидерите на Патриотичния фронт, особено за турските новини. Д-р Йозкан припомни, че след потопите в село Бисер и в Аспарухово първите помощи с ТИР-ове са изпратени именно от хората в "Балгьоч" от 9-те филиала в Турция.

Над 30 000 бежанци от Сирия са официално регистрирани в Бурса без документи, а според общественика те са много повече.

Обезпокоени сме от изявленията на лидерите на Патриотичния фронт, особено за новините на турски език. "Аз съм лекар и всеки ден оперирам и лекувам безплатно избягалите от конфликта. Но покрай драмата на тези хора се случват и добри събития – скоро пианист от Сирия получи турско гражданство и в момента представя Турция с концерти в Русия. Има обаче бежанци, които живеят при много тежки условия, страната трудно се справя с близо 2 млн. души, пресекли границата", поясни председателят на "Балгьоч". В областната управа в Бурса е създаден специален отдел за работа с бежанците, но те не са настанени в изолационен лагер, допълни той.

Д-р Йозкан самият е изселник, пристигнал с родителите си в Бурса с последната двустранна спогодба през 1978 г., веднага след завършването на гимназията в Кърджали и е запазил перфектния си български. Бурса е като американския Детройт от миналото, регион с мощно развита индустрия, а в бизнеса има големи имена на изселници от България, които са известни по света с производството си, посочи той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com