Ясен Тодоров: Гешев беше в състояние на човек, който е опрян до стената

1709
Ясен Тодоров: Гешев беше в състояние на човек, който е опрян до стената
Снимка: БГНЕС

"Със сигурност между 1-14 май не съм се виждал с Иван Гешев, може би сме имали 1-2 телефонни разговора и те са комуникация докато той не беше в България. Със сигурност на 14 май проведохме разговор с Иван Гешев и тогава ми сподели, че от 1 май до тогава не е спал най-вече заради шока на взрива срещу автомобила, с който той се е превозвал на 1 май". Това заяви заместник-директорът на НсЛС Ясен Тодоров по време на изслушването си във ВСС.

"Г-н Гешев беше в състояние на човек, който е опрян до стената", категоричен бе той. Главният прокурор изразил и притеснение за близките си, посочил, че те се намират в чужбина. Тодоров познавал Гешев като психически устойчив човек, с подредено и организирано мислене. На 14 май бил "разпилян и хаотичен, скачаше от тема на тема".

Гешев защити Ясен Тодоров от Сарафов - главният прокурор бил шеф на следствието

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отхвърли разглеждането и произнасянето по предложението на зам.-главния прокурор и ...

Официално: Отпадна първото искане за освобождаване на Гешев, второто остава

"На 14 май в ранния следобед Гешев ми се обади. Поиска да се видим и аз го посетих в дома му. Там разбрах, че главният прокурор е говорил с Йордан Стоев от ВСС и двамата обсъждали бъдеща оставка на Гешев и преназначаването му във Върховната административна прокуратура. Гешев ми разказа, че от известно време имало натиск към него да си тръгне и му предлагали разни дипломатически постове. Той ми каза: "Аз нямам избор, опрян съм до стената", разказа Тодоров.

Главният прокурор разказал на Тодоров, че няма да подаде оставка. Притеснявал се, че ако го направи, ще има натиск върху магистрати, за които се смята, че са близки до Гешев. Предупредил го, че след като не си даде оставката вероятно ще има изменения в НПК, така че да бъде махнат. "Всъщност и това се случи", добави Тодоров и посочи, че Гешев се притеснявал от намаляване на броя гласове, с които се маха главният прокурор. Още тогава предупредил Тодоров, че ще атакува такъв текст в Конституционния съд. Притеснявал се обаче, че щели да го махнат много бързо, преди КС да се е произнесъл.

След изказванията на Ясен Тодоров бе обявена 10-минутна почивка. Заседанието на Висшия съдебен съвет продължава и с изслушване на заместника на Иван Гешев - Борислав Сарафов. Задачата на магистратите е да решат дали да бъде освободен от длъжност главния прокурор. Правосъдният министър Атанас Славов допусна, че заради планираната дълга програма и още изслушвания, заседанието вероятно ще продължи и в утрешния ден. 

Ясен Тодоров се оплака, че го следят съмнителни лица и автомобили

„След 15 май (датата, на която главният прокурор Иван Гешев скъса оставката си) забелязах съмнителни лица и автомобили около жили...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...