Ясни са фирмите, които ще строят подходи към ГКПП Рудозем-Ксанти, но договори няма

6108
Ясни са фирмите, които ще строят подходи към ГКПП Рудозем-Ксанти, но договори няма
Снимка: Pexels

Вече е ясно кой ще прави остатъка от пътя Средногорци-Рудозем, обход на Рудозем и виадукт на река Чепинска, които се явяват подходи към бъдещия ГКПП Рудозем – Ксанти. Договори за тях обаче Агенция „Пътна инфраструктура“ още не подписва с изпълнителите. А изграждането на самия граничен контролно-пропускателен пункт е пред финал. Очаква се да е готов до не повече от два месеца.

Обектът е разделен на две обособени позиции. Първата е за обходния път с обща дължина 2,4 километра. На първо място е класиран консорциум „Път Средногорци – Рудозем ГФ 2020“, състоящо се от фирмите „Галчев Инженеринг“ ЕООД и „Фармвил“ ЕАД.

Офертата на обединението е за 6 564 898 лв. без ДДС (7,87 млн. лв. с ДДС). Решението за избор на изпълнител е от 2-ри февруари и не е обжалвано в КЗК, а срокът е изтекъл.

Фирма „ИСА 2000“ на смолянския бизнесмен Юлиян Инджов е кандидатствала за двете позиции, но е отстранена от участие, тъй като пликовете с ценови й оферти се били разпечатани. Такъв тип нарушение е достатъчно сериозно основание за отстраняване.

Отстранен е и консорциумът „ПСИ Път ІІ – 86“ между фирмите „ПС Инженеринг“ ЕООД, „Пътища и мостове“ ЕООД и „Друм Консулт“ ЕООД. Причина за това е несъответстващи на действащото законодателство минимални гаранционни срокове на предстоящите за изграждане обекти. Фирмата „Европейски пътища“ АД пък е отстранена заради липса на предложения как да се изпълнят конкретни дейности като етапи от работата. 

За втората позиция – изработване на технически проект и строителство на виадукт при км 134+380, оферти са подали само „ИСА 2000“ и „Грома Холд“ ЕООД.

Това е мостово съоръжение над река Чепинска, част обходния път на Рудозем към бъдещия ГКПП „Елидже“, с дължина 200 метра. До финала на процедурата стига само „Грома Холд“ с оферта за 2 614 000 лева без ДДС (3 136 800 лв. с ДДС).

Решението, с което дружеството е определено за изпълнител, е още от юни месец миналата година. Необяснимо обаче е защо и до днес дори по тази позиция АПИ не е сключила договора.

„Грома Холд“ е с предишно наименование „Ахромах“. Тя изгради част от пътищата между Смолян и Стойките през Пампорово и Превала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...