Жената до Боян Петров взе решение относно издирването на алпиниста

21184
Жената до Боян Петров взе решение относно издирването на алпиниста
Снимка: Grand и Joy Optics

Спасителите вероятно няма да изкачват връх Шиша Пангма в търсене на Боян Петров днес. Това става ясно от публикация на Радослава Ненова във Facebook - жената, с която българският алпинист живее на семейни начала.

"Вчера (12 май - бел. ред.) в много труден за мен разговор взех решение да не се изкачва върха днес. От лагер 3 нагоре няма да го намерим жив. Колкото и да ми се иска да не губя надежда - за мен живота и оцеляването на всички участници в спасителната акция е много важен и макар да ми е много трудно - не виждам смисъл да бъдат застрашени и други животи. Затова предпочитам на слизане спасителните екипи да претърсят районите, където има шанс да открият Боян жив", пише Радослава Ненова.

Не е ясно дали шерпите са тръгнали към Лагер 3 в издирване на Боян Петров

В базовия лагер под връх Шиша Пангма очакват обаждане от шерпите, които все още не са подали информация, че започват атака към Лагер 3 ...

"Ако за Боян битката е приключила, нека си остане в планината. Каквото и да се случи до края на деня, благодарна съм за всички усилия и ще ги възнаградя. Това е животът на шерпите, знам, че като слязат, ще поемат друг риск, на друг склон, за друго изкачване..., но лично аз не желая да рискуват към върха. Всички решения по издирването от тук-насетне са техни", споделя Ненова.

"Поради големия поток от информация и коментари която витае, съм решила да опиша много подробно хронологията, фактите имената, кореспонденцията и цените. Още не съм решила дали да го направя в пост, или в книга. Едно е сигурно - написахме история и тя заслужава да бъде запомнена. Заради Боян!", завършва публикацията на Радослава Ненова.

Припомняме, че по-рано днес от района на базовия лагер под връх Шиша Пангма съобщиха, че очакват обаждане от шерпите, които все още не са подали информация, че започват атака към Лагер 3 в търсене на Боян Петров. 

Продължава издирването на Боян Петров, а Атанас Скатов катери осемхилядника Чо Ою

Продължава търсенето на българския алпинист Боян Петров. Той е неизвестност от 10 дни. Спасители търсят ниши около най-високия лагер п...

Хеликоптерите, които се намират на летището в Катманду, също не са уведомени дали трябва да възобновят спасителната операция, уточниха от Dream Wanderlust в своя официален Facеbook профил.

Мингма Шерпа, който беше член на екипа по издирването, заяви, че към този момент никой не знае какво правят шерпите. По думите му те трябва да са започнали операцията по търсенето и се очаква да достигнат до Лагер 3.

Боян Петров е в неизвестност от 3 май, а издирването му досега беше затруднявано от лошото време. Алпинистът покори десет върха с височина над 8000 метра в рамките на програмата „Българин – 14х8000“. Боян Петров е част от група от десет души, която се беше насочила към връх Шиша Пангма (8027 м). Неговото изчезване беше забелязано на височина от 7500 метра.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество