Йордан Божилов: Системите ни за отбрана са несъвместими с натовските

2476
Йордан Божилов: Системите ни за отбрана са несъвместими с натовските
Снимка: Министерство на отбраната

Най-голямото военно обучение на НАТО в Германия даде повод на бившия заместник-министър на отбраната Йордан Божилов да коментира състоянието на българските отбранителни сили. "Най-големият ни проблем е, че системите ни са несъвместими с натовските - те са съветско производство и са морално и физически остарели", обясни ексминистърът в предаването "Още от деня" по БНТ.

Той припомни, че учението на НАТО е планирано преди доста години и отработва защитата на страните членки от различни заплахи. Божилов подчерта, че контекстът - агресията на Русия, е изключително важна. "Участват 24 от 31 държави членки. За съжаление, някои нямат военно-въздушни сили. България не може да се впише в общата колективна система за отбрана", съжали експертът по национална сигурност.

Бивш зам.-министър на отбраната изключва САЩ да се включи във войната заради сваления американски дрон

Руски самолети многократно са приближавали българските граници и тези дейности на руските самолети не са нови, но новият нюанс е, че им...

Божилов подчерта, че е важно да се изясни как виждаме отбраната на България. Според него много политици не ни виждат като част от НАТО. Във връзка с предоставянето на помощ за Украйна той отбеляза, че по принципния, ценностен аспект, всяка държава, има право да се защити от военна агресия, тъй като това е престъпление. "Затова помощта за Украйна е правилната, тя е обоснована и от международното право", подчерта бившият министър.

В технически аспект България подкрепя решенията за помощ на Украйна - предоставя военна помощ във вид на въоръжение и техника, "за съжаление не директно и през фирми". "Имаме възможност да окажем помощ, тя е важна за Украйна, тъй като и нейните системи голяма част са руско производство - по старите съветски стандарти. Всяка помощ ще е знак, че сме на страната на своите съюзници", отбеляза бившият министър. Божилов смята, че единствено сключването на международен договор за мир между Украйна и Русия ще донесе спокойствие и сигурност в региона, но и за нашата страна. Но трябва да се възстановят принципите на международното право, подчерта той.

Минути след като ВСС гласува "за" отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, Йордан Божилов посочи, че това е важен знак. "Имаме доста неща да решим, за да се върнем към принципите на демокрацията, към това, че всеки има права и е невинен до доказване на обратното", посочи той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 30 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com