Журналисти организират протест заради неразкриването на нападения над колеги

15865
Журналисти организират протест заради неразкриването на нападения над колеги
Снимка: БГНЕС

Журналистите Иван Бедров, Миролюба Бенатова и Росен Босев организират протест под надслов „Да се ядосаме днес. Утре може да е късно!” в знак на солидарност с колегата Генка Шикерова от БТВ, чиято кола вчера бе обект на умишлен палеж за втори път.

„Да изразим солидарност с журналиста Генка Шикерова, срещу която бе извършено второ посегателство. МВР все още не е разкрило извършителя на предишния палеж на автомобила й. МВР не е разкрило нито един случай от дългата поредица посегателства срещу журналисти в България. Всички заедно - журналисти от различни медии и граждани, да покажем, че няма да търпим натискът над свободата на словото да продължава по толкова брутален начин и това да не предизвиква никаква реакция от страна на държавните институции”, пишат журналистите във фейсбук събитието, създадено по повода.

Нито едно разкрито нападение над журналист, те дори не могат публично да кажат подозренията си

Вече осем години ГДБОП не успява да подведе под отговорност заподозрени за взрива пред дома ми. Аз имам подозрения, ГДБОП имат и нищо. ...

Протестът ще се проведе утре, 4 април, от 9,30 ч. пред сградата на МВР на ул. „6-и септември”.  

Припомняме, че във вторник срещу сряда през нощта колата на водещата на сутрешния блок на БТВ Генка Шикерова бе запалена. От полицията заявиха, че става въпрос за умишлен палеж и че вероятно той е свързан с работата на Шикерова като журналист.

В последните години у нас бяха извършени няколко нападения над журналисти. Нито едно от тях не е разкрито.

Около година след като бях нападнат (декември 2007 година), видях прокурорската преписка и в нея се казваше, че това е било опит за убийство. Това заяви разследващият журналистът Асен Йорданов пред Нова телевизия тази сутрин. Ако не бях се занимавал с бойни изкуства и не бях реагирал навреме, може би щях да съм мъртъв. Нападнаха ме на 50 метра от дома ми – единият нападател опита да ме наръга с боен нож, а другите ме удряха с тръби. Имах контузии по главата, ожулвания по ръцете. Разкрития няма.

Юлий Москов: Имаше заплахи от два клуба преди нападението срещу Владо Зарков

Човекът, който ме нападна, беше със зимно яке и с шапка, нахлупена до очите и то при положение, че беш топло. Това заяви нападнатият пр...

По-късно имаше втори опит да бъда нападнат, но разбрах още докато беше на ниво „поръчка” и по мои данни ставаше дума за висш магистрат, който още си е на работа, каза Йорданов.

Actualno.com се присъединява към позицията на колегите, че бездействието на МВР и неразкриването на нападения над журналисти са абсолютно недопустими. Призоваваме органите на реда да се отнасят сериозно към всеки случай на пряко или косвено посегателство над свободата на словото.



 

Юлий Москов: Имаше заплахи от два клуба преди нападението срещу Владо Зарков

Човекът, който ме нападна, беше със зимно яке и с шапка, нахлупена до очите и то при положение, че беш топло. Това заяви нападнатият пр...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com