Журналисти от БНР събират подписи за оставката на директора Радослав Янкулов

6834
Журналисти от БНР събират подписи за оставката на директора Радослав Янкулов

Част от работещите в програмите "Хоризонт" и "Христо Ботев" на БНР искат оставката на генералния директор на радиото Радослав Янкулов, информира bTV. Това се посочва в декларация, разпространена днес на поредния протест на журналисти пред сградата на БНР. Те започнаха днес подписка за организиране на ефективни стачни действия, предаде БТА.

Като причини се посочват систематично неизпълнение на концепцията, с която Янкулов е спечелил поста си на генерален директор. Изискването за съкращение на разходите за персонал през 2015 г. беше първото голямо предизвикателство пред ръководството на БНР и ние твърдим, че то се провали, се отбелязва още в декларацията.

Журналистите в БНР протестират срещу огромно орязване на доходите им

С 43% ще бъдат намалени авторските хонорари на БНР. В началото на тази година държавата намали бюджета на Националното радио с 10%. Пр...

Журналистите настояват и за оставката на членовете на Управителния съвет на БНР, за независима експертна оценка на системата на управление на БНР, както и съкращаването на разходите да се обвърже с реална реформа в институцията.

В декларацията се отбелязва, че след вчерашното Общо събрание на радиото, всички възможности за конструктивен диалог са изчерпани.

"Не съм видял нито самата подписка, нито декларацията, нито подписи под нея, затова не мога да коментирам", заяви за БТА генералният директор на БНР Радослав Янкулов. Той посочи, че е готов да направи всяка промяна, която би довела до облекчаване на ситуацията, но не е получил конкретни предложения за това, нито пък анализите показват как да бъде осъществена.

"На Общото събрание на радиото вчера съобщихме откъде и по какъв начин сме осигурили изискваните 2,4 млн. лв. за съкращение на разходите за персонал и дадохме възможност на всеки да се изкаже. Събранието отчетливо показа много повече съгласие с тази неизбежна мярка, отколкото противоречия. А там, където има противоречие, няма предложения", коментира Радослав Янкулов.

БНР свива щат и реже пари

Българското национално радио (БНР) закрива 70 свободни щатни бройки в изпълнение на разпореждането на Министерството на финансите за ...

Протестите в радиото започнаха след решението на ръководството да намали хонорарите между 40 и 50 процента за различните радиопрограми. Мярката се налага заради изискването в закона за бюджета за 2015 г. разходите за персонал в обществената медия да бъдат съкратени с 10 процента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com