Журналисти срещу МВнР за отразяването на изборната нощ: Има дискриминация или се спекулира?

4384
Журналисти срещу МВнР за отразяването на изборната нощ: Има дискриминация или се спекулира?

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти (СБЖ) се обяви против решението на пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР) в Международния пресцентър в Зала 3 на НДК, организиран в изборната нощ на 25 срещу 26 октомври, да бъдат допуснати само камерите на националните телевизии

Според СБЖ, ограниченият достъп на камери и препятстването на възможността български медии да могат да предават с картина случващото се в изборната нощ е ярка форма на дискриминация, която нарушава правото на журналистите и медиите да работят без всякаква цензура и ограничава конституционното право на българските граждани да искат и получават свободно информация.

Кандидатът за районен кмет ген. Стефан Стефанов: Съдбата на жителите на „Младост” трябва да да се решава от самите нас

Не мога да се примиря с враждебната градска среда, особено към младите майки в „Младост“ – разбити тротоари, необозна...

Външно министерство реши да бъдат пуснати само камерите на петте национални ефирни телевизии в международния пресцентър в деня на изборите. Вчера от МвНР излязоха с опровержение на информацията, че ограничават допуска на медии в Международния пресцентър. "До залата за пресконференции са допуснати петте телевизии с национален ефирен обхват, които ще предават директно от мястото. За останалите телевизии има осигурени монитори. Те ще имат и възможност при допълнително договаряне да използват в реално време сигнал от петте национални ефирни телевизии", се казва в съобщението на външното ни ведомство.

"Не разбираме логиката в оповестеното решение на МВнР „за останалите телевизии да има осигурени монитори”, доколкото те сами трябва да могат да заснемат и излъчат случващото се в Международния пресцентър. Недопустимо е чрез ограничения достъп МВнР да създава казус и да регламентира възможността за допълнително договаряне между медии за използването в реално време на сигнал от допуснатите четири телевизии. Създадената рестрикция създава предпоставка за търговия с информация /картина/, и то в изборната нощ", коментират обаче от Съюза на журналистите. 

"Като изразяваме своето възмущение към опитите българска институция да разделя и дискриминира български медии и журналисти, УС на СБЖ призовава решението на пресцентъра на МВнР да бъде преразгледано и да бъде създадена необходимата професионална организация за осигуряване на пълно и обективно отразяване на случващото се в Международния пресцентър в изборната нощ", казва още от СБЖ.

За последните 14 години функционирането на Международен пресцентър във връзка с избори в НДК е било организирано на един и същи принцип – стационарно разполагане на камери на телевизии с национален ефирен обхват в залата за пресконференции с възможност за подаване на звук и картина за другите телевизии, което може да бъде проверено в информацията, публикувана за съответните събития на уебстраницата на МВнР, заявяват от своя страна от външно министерство. 

ЦИК: МВнР отговаря за телевизионното отразяване на изборите

В Централната избирателна комисия има постъпило писмо от телевизия, което ние своевременно сме препратили до Министерството на външни...

От там са категорични, че достъпът на журналисти, фоторепортери и други представители на медиите до залата за пресконференции не е бил ограничаван при наличие на валидна, осъществена в срок акредитация. "Не е имало и ограничения за разполагане на студия на телевизии в НДК в зависимост от техническите възможности на съоръжението", съобщават от МВнР.

Според външно министерство става дума за спекулации: "Няколко дни преди изборите за органи на местната власт и провеждането на национален референдум, се забелязва, че принципите и доказано работещата практика за организация на Международния пресцентър в НДК се използват за целите на некоректна кампания, която няма да допринесе за качествено информиране на обществеността в нощта след изборите и референдума", смятат от Министерството на външните работи

"Като организатор на събитието, МВнР осигурява възможност за достъп и на всички акредитирани оператори на телевизии, които не са с национален ефирен обхват, до залата за пресконференции. Пресцентърът не поема ангажимент за техническо обезпечаване на работата им, поради невъзможност за осигуряване на условия извън договорените с НДК въз основа на традиционната практика за организиране на събитието. Също така не поема ангажимент за разполагането на камерите, разчитайки на колегиално и етично разбирателство между медиите. 

За целта, операторите на телевизии, за които, към 18.10.2015 г., са подадени валидни заявки за достъп до зона В на Международния пресцентър и възнамеряват да присъстват в залата за пресконференции (зона А), следва да представят в МВнР писмо от ръководството на медията за промяна на заявената зона за достъп на конкретните лица в срок до 17.00 ч. на 22.10.2015 г., като преиздадените пропуски ще могат да бъдат получени в бюрото за акредитации в НДК на 25.10.2015 г.", съобщават от външно министерство.

Купуване на гласове: За дребни риби условна присъда, за Йордан Цонев - мълчание

Двама от със сигурност многото „брокери на гласове” в България получиха условни присъди за опита си да осигурят по втория н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество