Кабинетът отпуска половин милион за реставрация на "Плиска"

9664
Кабинетът отпуска половин милион за реставрация на "Плиска"

Министерски съвет взе решение за целево предоставяне на 500 000 лв. за археологически разкопки и проучвания, и дейности за консервация и реставрация на археологическия комплекс "Плиска". Това съобщи регионалният министър Лиляна Павлова, предаде БГНЕС.

Павлова посочи, че първи етап от проекта е с част от тези 500 000 лв. да бъдат финансирани 5 археологически обекта. Единият е свещеният кладенец или аязмото, който се намира на територията на южния кораб на Голямата базилика, обект тайни ходници-едни тунели, които водят от крепостните стени към дворцовия център, малко дървено укрепление с баня и дворец, датиращи от 8-9 век, кръгла каменна площадка и сграда в югозападния ъгъл на вътрешния град със застроена площ от около 700 кв. м.

"Проведохме среща с премиера, тъй като неговият личен ангажимент е да подкрепи този проект не само частично да бъде на парче, а да имаме завършена туристическа атракция. Една част от нея да е завършена още това лято, когато се надяваме, че успешно ще приключим и на 15 юли ще пуснем новата отсечка от АМ "Хемус"-участък "Белокопитово-Каспичан" с големия пътен възел, за да можем още това лято туристите на Черноморието да посещават поне част от тези археологически обекти", поясни Павлова. Тя добави, че паралелно с това ще се финансира и възстановяването, изграждането и консервацията и доизграждане на базиликата и останалите компоненти от проекта.

От своя страна Людмил Вагалински, директор на НАИМ-БАН коментира, че идеята на МС е "Плиска" да получи мястото, което заслужава и да се превърне в един туристически продукт със своите акценти. "Държавата е хвърлила преди години доста пари за това, важно е и е крайно време това да се доопакова. Плиска е нашата първа столица и тя е символ на успешното тогава управление на българите. Обектите, които са подбрани с помощта на археолози, архитекти от МС, са такива, в които вече са вложени пари, в добро състояние, трябва още малко да се допроучат и консервират, за да бъдат годни за туризъм. Те са много близко един до друг, което ги прави добре като инфраструктура и са разнообразни", каза Вагалински.

Според него идеята е да стане атрактивен комплекс за широката публика, не само от гледна точка на науката. "Особено в години на криза, трябва да се фокусираме и да се обединим около няколко обекта и да се инвестира в тях. Имаме страшно много археология, не може да си позволим лукса да се разпиляваме със средства - навсякъде по малко и накрая да няма ефекта, който се търси", добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com