Как да осиновим щъркелово гнездо?

14531
Как да осиновим щъркелово гнездо?
Снимка: БГНЕС

Всяко частно лице, фирма или организация има право да осинови щъркелово гнездо. Това каза за Радио "Фокус" – Пирин Димитър Попов, председател на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) – Гоце Делчев. По думите му осиновителите могат да наблюдават гнездата и да събират информация за тях. "По този начин те предоставят тази информация на нас или на съответните институции, които грижат за безопасността на самите гнезда", посочи Димитър Попов. Той коментира, че от БДЗП наблюдават гнездата и, ако нещо се случи, са в пряка връзка с осиновителите.

"Това не е акт, за да се полагат някакви съответни грижи, а е необходимо да се знае, че за щъркеловите гнезда се грижат хора и по този начин се показва на обществеността, че този вид птици не е безразличен за хората", заяви Димитър Попов. Той добави, че всеки осиновител е добре да заплати табела, която да съдържа надпис с информация за това от кого е осиновено гнездото. "Този надпис се поставя на щъркеловото гнездо и всеки, който минава покрай него, разбира кой се грижи за щъркелите", допълни Димитър Попов.

Чешкият премиер попадна под кръстосан огън заради съмнения за корупция

Правоохранителните органи на Чехия са поискали от прокуратурата на швейцарския кантон Цюрих информация за банковите сметки на министър-...

По думите му 10 щъркелови гнезда в село Баничан са осиновени и хората могат да ги посещават и са се грижат за тях. Инициативата за осиновяване на щъркелови гнезда е стартирала преди няколко дни в читалище "Изгрев" в село Баничан.

"Идеята е да бъде осиновено всяко щъркелово гнездо, като по този начин се показва съпричастност на хората към белия щъркел, който е изключително ценен за българската природа", посочи Димитър Попов. Той коментира, че белият щъркел е незаменим помощник при борбата със селскостопанските вредители.

"По този начин се явява помощник на земеделските производители, като се произвежда чиста продукция, която няма да бъде третирана с отрови и други вредни вещества", каза още Димитър Попов. Той добави, че идеята за осиновяване на белия щъркел се е приела много добре.

"Гнездата в Баничан са 11, като едно от тях е необитаемо и по този начин всичките 10 гнезда вече са осиновени условно, като има заявка за тяхното осиновяване и съответно всеки осиновител ще може да се грижи за щъркеловото гнездо, като го посещава в удобно за него време", заяви Димитър Попов.

Родители напират да осиновят изоставените в УМБАЛ „Пловдив“ бебета

Екипът на отделението по неонатология в УМБАЛ-Пловдив и началникът д-р Диана Аргирова благодарят на медиите за проявения интерес към дв...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com