Какво време ни очаква през следващите дни?

3869
Какво време ни очаква през следващите дни?
Снимка: iStock

Идва ли нова гореща вълна, какво ще бъде времето в Европа и у нас? Ще става ли за море и планина? Ще бъде ли подходящо за полети? Ето каква е прогнозата за Actualno.com на Петър Янков, която обхваща метеорологичните условия за събота, неделя и понеделник.

ЕВРОПА

Над Западна Европа ще се вихрят дъждовни облаци, като по-съществени валежи, придружени от силни ветрове, се очакват по Атлантическото крайбрежие. Другият център с по-съществени валежи е над източните територии.  Повече валежи ще има в Източна Полша, Беларус и Западна Украйна. ОЩЕ: Идва нова гореща вълна, какви температури ни очакват? Говори Петър Янков (ВИДЕО)

На Балканския полуостров валежите ще бъдат история и предстои нова топла вълна да обхване балканските страни. Очаква се повишение на температурите.   

У нас в събота през нощта в западните райони ще превали и прегърми. Минималните температури ще бъдат от плюс 24, до 19 градуса, по Черноморието 23, 25. Предиобед ще бъде слънчево. Следобед ще се развиват купести облаци, повече облаци над планините от западните райони. Валежи се очакват през нощта.

Вятърът ще бъде слаб от югоизток, където се очакват се скорости до 20 км/ч. Усилен до засилен се очаква да бъде вятърът следобед. По високите части на планините ще духат умерени до свежи ветрове от югоизток, скорости до 40 км/ч. 

Максимални температури - от 37 до 42 градуса, в югозападните и югоизточни райони до 41, 42, по Черноморието до 29, 30 градуса.

ВРЕМЕТО В НЕДЕЛЯ

Над Западна и над Централна Европа ще се вихрят дъждовни облаци, като по-съществени валежи, придружени от силни ветрове, се очакват по Атлантическото крайбрежие. Другият център с по-съществени валежи е над Западните Балкани, с повече валежи в Албания и в Северна Македония.

У нас ще бъде ветровито с преминаване на хладна вълна от запад на изток. В неделя в северните райони ще превали и прегърми. Слабо ще понижат температурите, като ще се задържат от 25 до 31 градуса.

Над планините предиобед ще има разкъсана облачност, а следобед облаците ще се увеличават. Ще превали в планините от Източна България. Вятърът по високите части, над 2200 метра ще бъде слаб до умерен, от северозапад, с пулсове до 30 км/ч. Максимални температури над 2500 метра височина - около 17 до 19 градуса, а на 1500 метра - от плюс 24, до плюс 26.

Над Черноморието облаците ще намаляват. Следобед ще баде предимно слънчево. Вятърът ще бъде от изток слаб. Максималните температури на въздуха ще бъдат от 29 до 30 градуса. Морската вода е с температура от 24 градуса по северното крайбрежие, до 25, 26 градуса по южното. Вълнението по северното крайбрежие ще бъдеслабо, височина на вълните до 1.5 метра, по южното крайбрежие височина на вълните до 1.5 метра. 

На тази дата най-студено е било в София 8,3 градуса през 1978 г, най-топло в Плeвен 43.1 градуса през 1985 г.

ВРЕМЕТО ПРЕЗ СЛЕДВАЩИТЕ ДНИ

От понеделник ще има повече слънце и постепенно повишение на температурите. През цялата седмица температурите ще бъдат в границата на 31 до 36 градуса.

Нова гореща вълна за България се задава от 14 август. Над планините ще бъде ветровито. Предиобед ще вали и прегърмява, а следобед облаците ще намаляват. Следобед ще превали в планините от Източна България.

Вятърът по високите части: над 2200 метра ще бъде умерен до свеж, от северозапад, с пулсове до 50 км/ч. Максималните температури над 2500 метра височина - около 10 до 13 градуса, а на 1500 метра - от плюс 17, до плюс 20. ОЩЕ: Атина преживя най-горещия си юли от 1863 година насам

Над Черноморието облаците ще се увеличават. Следобед ще вали и гърми. Валежи до 5 л/м2. Вятърът ще бъде от югозапад умерен. Максималните температури на въздуха ще бъдат от 29 до 30 градуса. Морската вода е с температура от 24 градуса по северното крайбрежие, до 25, 26 градуса по южното. Вълнението по северното крайбрежие ще бъде слабо, височина на вълните до 1.5 метра, по южното крайбрежие височина на вълните до 1.5 метра.

На този ден най-студено е било в София 8,3 градуса през 1978 г, най-топло в Плeвен 43.1 градуса през 1985 г.

В понеделник предиобед метеорологичните условия ще бъдат подходящи полети от ниски места, а следобед - подходящи за ниски полети - под 1000 метра, тъй като ще има развитие на мощни купести облаци над Витоша, Пирин и Рила.

Вятърът над 2200 метра ще бъде свеж от северозапад, с пулсове до 40 км/ч. Максимални температури над 2500 метра височина ще бъдат около 11 до 13 градуса, а на 1500 метра - от плюс 17 до плюс 20. ОЩЕ: Метеоролог заради климатичните промени: Южна България ще стане подобна на Северна Гърция. Ще живеем в "нов" за нас климатичен пояс

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com