Калфин: България губи от ТПТИ в сегашния му вид

11546
Калфин: България губи от ТПТИ в сегашния му вид
Снимка: БГНЕС

В сегашния си вид споразумението за Tрансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) носи повече вреди за България, отколкото ползи. Това заяви министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на дискусионен форум за споразумението, съобщава БНР.

ТПТИ е името на договора за свободна търговия между Европейския съюз и САЩ. Преговорите по него продължават вече 2 години и се очаква да приключат в края на 2015-а година. Целта е да бъдат свалени митата в търговията между ЕС и Америка.

Винопроизводител: Българското вино едва ли ще спечели от ТПТИ

Дали европейските вина ще залеят в по-голяма степен американския пазар или обратното е може би малко трудно да се каже. Все пак вероятн...

Ваня Григорова, която е председател на сдружение „Солидарна България“ и координатор за събиране на подписи срещу ТПТИ, обясни, че рисковете от него за България са всеобхватни.

"Това не е чист търговски договор, той е и политически договор, но не преминава през обсъжданията, на които трябва да бъде подложен един политически договор. Основните проблеми в него е механизмът, по който външните инвеститори могат да съдят България, когато тя е приела закони и стандарти, намаляващи, според тях, печалбата им. Този механизъм е изключително порочен и много държави се опитват да се отърват от него", каза тя.

Вторият голям проблем в споразумението е т.нар. регулаторно сътрудничество, обясни Григорова: "То предвижда да бъде създаден регулаторен борд и в него ще имат представители всички заинтересовани страни. Там ще се защитава, основно, бизнес интересът, тъй като новите идеи за закони ще бъдат оценявани от този регулаторен борд, който е надевропейски, затова дали тези норми ще доведат до намаляване на печалбата на бизнеса."

Още за рисковете от ТПТИ прочетете в Expert.bg.

Неков: Времето между гласуванията в ЕП по ТПТИ беше крайно недостатъчно

Времето между гласуването в Комисията по международна търговия и това в пленарна залата беше крайно недостатъчно. Така коментира евроде...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com