Камарата на строителите подкрепя варианта за две отделни платна на "Струма" през Кресненското дефиле

1631
Камарата на строителите подкрепя варианта за две отделни платна на "Струма" през Кресненското дефиле

Подкрепяме усилията на АПИ за изграждането на Лот 3.2 от АМ „Струма“ с обход от изток, само с едно изнесено извън Кресненското дефиле платно.

Това каза инж. Светослав Глосов, председател на Управителния съвет на Камарата на строителите в България по време на пресконференция за напредъка на проект Лот 3.2 от АМ „Струма“ (участъкът Крупник – Кресна), предаде репортер Фокус.

Инж Глосов съобщи, че участниците в конференцията, която се е провела по-рано през деня, са се обединили около декларация, която ще бъде представена пред българските и европейските институции, с която подкрепят този вариант на проекта. Той определи участъка като актуален за Камарата и държавата проблем, който дълги години търси своето най-добро решение и е сериозно предизвикателство за проектанти, еколози и държавни институции.

„През март 2014 г. по инициатива на Камарата на строителите в България, Сдружение „Българска браншова асоциация пътна безопасност”, Българска браншова камара „Пътища”, Катедра „Пътища” към Факултета по транспортно строителство при УАСГ, Сдружение на пътните инженери и консултанти, Сдружение „Български интелигентни транспортни системи“ се проведе Дискусионен форум за разглеждане на идейния проект на АМ „Струма“ Лот 3.

На този форум почти всички участници заявяват, че взетото решение за преминаване през Кресненското дефиле чрез 15-километров тунел е нецелесъобразно, нереалистично, екологично и икономически необосновано и настояват за алтернативен вариант за преминаване в участъка през дефилето“, припомни той.

„Ние излизаме с категорична декларация в подкрепа усилията на Агенция „Пътна инфраструктура“ за прилагане на предложения вариант на проектно решение с обход от изток, само с едно изнесено извън дефилето платно. Считаме, че е крайно наложително да обединим усилията си с цел всички процедури по одобрение и реалното започване на работата по обекта да се ускорят“, съобщи инж. Глосов.

„Не приемаме продължаващото непрестанно търсене и обсъждане на варианти, повечето от които са напълно неприложими в сегашните условия, защото така категорично се блокира работата по проекта в участъка на Кресненското дефиле. Рискът от неизпълнение на Лот 3 на АМ „Струма” в участъка на Кресненското дефиле е много голям. Това несъмнено е реална заплаха за устойчивостта на целия инвестиционен проект АМ „Струма“, в това число за изградените вече участъци, финансирани по „ОПТ 2007 – 2013” и за тези, които се изграждат в настоящия програмен период по „ОПТТИ 2014 – 2020”, заяви още той, цитирайки декларацията, одобрена от участниците на конференцията.

Отчуждават се частни имоти заради изграждането на магистрала „Струма“

Правителството прие решение за отчуждаване на имоти и части от имоти – частна собственост, необходими за изграждането на лот 3.1 ...

Отлагането на изграждането на Лот 3.2 от АМ „Струма“ обрича проекта да не бъде изпълнен. Това каза председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров по време на пресконференцията.

„На днешната дискусията бе представен проектът с обход от изток, само с едно изнесено извън дефилето платно като алтернатива на преминаването през Кресненското дефиле и се оказа като едно единствено решение след всички, които продължиха няколко години през лутане през различни варианти“, заяви инж. Лазаров. Той допълни, че през последните няколко месеца Пътната агенция, с помощта и на екологични експерти и неправителствени организации се е спряла на този вариант, който е бил обследван и е намерена оптимална алтернатива за преминаване в този район - с минимално оскъпяване, спрямо представената предходна алтернатива за двуетажно преминаване през дефилето.

„По никакъв начин не правим някаква екзотична идея, а по-скоро търсим най-оптималното трасе с минимални въздействия върху околната среда и с максимален ефект за подобряване на движението и на трафика в този регион. Бяха застъпени много експертни мнения и всички бяха в подкрепа на този вариант“, посочи инж. Лазаров.

„Чисто икономическите и прагматични виждания в случая също са на лице, защото отлагането с още неизвестно какъв период от време на изпълнението на това трасе от автомагистралата ще доведе до катастрофални последици, както по отношение на икономиката с ред обстоятелства, така и по отношение на екология. Това обрича проектът да не бъде изпълнен“, подчерта той. „Това не е заплаха. Дори за неизпълнението на даден проект рано или късно сметката трябва да се плати в даден момент“, отбеляза инж. Лазаров, като даде пример с проекта за АЕЦ „Белене“. „Тук мащабът е много по-голям и сметката е много по-голяма. Неизпълнението на Лот 3 и незавършването на автомагистралната отсечка ще води до санкции по отношение на възстановяване на средствата, ползвани за построяването на останалите части, което автоматично ще постави държавата в неизгодната позиция - един път да връща пари за вече платено и изпълнено строителство, възлизащо на 1 милиард лева и отделно да търси нови средства със собствени сили да изгради ново трасе, независимо по кой проект“, коментира инж. Лазаров.

По думите му при този недоимък на бюджет на страната изграждането на този участък ще е невъзможен или поне дълги години нереализуем. „През това време целият трафик ще се движи през дефилето. Какви ще са последиците за екологията, аз не знам, но имайки в предвид справките и черната хроника, които излизат ежедневно за този участък, искам да кажа, че жертвите, които ще дадат българските граждани и не само те, ще бъдат колосални. Този участък от пътната ни мрежа е на първо място по брой на концентрация на пътно транспортни произшествия“, каза още инж. Лазаров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com