Капон: Това, че ЦИК не може да спре двама мошеници, не значи да реже всички

2558
Капон: Това, че ЦИК не може да спре двама мошеници, не значи да реже всички
Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия (ЦИК) не спира да взима скандално решение след скандално решение. Това заяви пред Actualno.com Мария Капон, която е бивш лидер и настоящ член на изпълнителния съвет на Единна народна партия (ЕНП).

Припомняме, че ЦИК не се съобрази точка по точка с решението на Върховния административен съд (ВАС), който отмени решението, с което ЦИК наложи медийните пакети да се разпределят само между медии с национален обхват, при това не и интернет медии. Според съда то е дискриминационно по отношение на регионалните медии и сайтовете. Вчера, 9 октомври, обаче стана ясно, че комисията е приела ново решение, което е изключително неясно и дава основание за тълкуване.

ЦИК продължава да си играе с нервите на медиите

Централната избирателна комисия (ЦИК) не спазва решението на Върховния административен съд (ВАС), който отмени забраната на ЦИК интерне...

По думите на Капон това показва "що за държава сме и как се приемат решенията на институциите у нас". Тя обаче отказа да коментира дали в новия текст на ЦИК, според който медийни пакети ще могат да се разпределят в "лицензираните или регистрираните обществени или търговски доставчици на аудио-визуални медийни услуги или радиоуслуги", става въпрос за медии, регистрирани в СЕМ.

„Не е възможно в интернет сайтове европейските фондове да инвестират чрез информационна кампания, а ЦИК да смята, че те не предоставят медийна услуга. Същото важи и за регионални медии. Какво означава национален тираж", попита още бившият лидер на ЕНП.

По думите ѝ има правила – медиите трябва да дадат своите тарифи предварително, да ги качат на страницата си, да регистрират своите договори. „Има процедури, които могат да се случат. Това, че те (бел. ред. - ЦИК) не могат да спрат двама мошеници, не означава, че трябва да бъдат наказани всички останали“, добави Капон.

Припомняме, че мерките на ЦИК касаеха нерегламентираното източване на медийни пакети от сайтове, които всъщност не са медии. Такъв случай беше сайтът "Хаштаг", който е свързан с Института за модерна политика (ИМП) на Борислав Цеков - бивш депутат от НДСВ. Директор на ИМП беше и сегашният председател на ЦИК Ивилина Алексиева.

ВАС отряза безумието на ЦИК и пусна медийните пакети в интернет

Решението на ЦИК за регионални и интернет медии да нямат право да кандидатстват за медийните пакети на стойност 40 000 лв., които държа...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com