Каракачанов: Не очакваме увеличен мигрантски натиск, обстановката по границата е спокойна

1729
Каракачанов: Не очакваме увеличен мигрантски натиск, обстановката по границата е спокойна
Снимка: БГНЕС

„Няма основания да очакваме увеличение на мигрантския натиск върху България след последната ескалация на напрежение в Сирия“. Това каза днес във Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който се включи в благотворителна инициатива на ВМРО. Според него бежанците от района на настоящия конфликт се изнасят към вътрешността на Сирия и към Ирак, а не в посока Турция и Европа.

„Проблемът е, че ако кюрдите прекратят охраната на лагерите с джихадисти, част от тях отново може да подновят военните действия или да се смесят с други имигранти и да се отправят към Европа“, посочи Каракачанов. „По границите на България в момента ситуацията е спокойна и натискът е минимален, допълни Каракачанов и изрази своето лично мнение, че турският президент няма да пусне мигрантите към Европа, тъй като рискува да се окаже в пълна изолация“, допълни военният министър.

Каракачанов: Македония кандидатства не за СССР, а за ЕС

Вицепремиерът Красимир Каракачанов заяви пред журналисти в Пловдив, че Франция е права да иска да наложи вето на началото на преговорит...

За строежа на многоцелеви кораби за Военноморските сили министърът на отбраната посочи, че очаква договорът да бъде сключен през пролетта на 2020 г. По думите му предварителната информация сочи, че най-вероятно и двата плавателни съда ще бъдат строени у нас, по-точно във Варна. „Която и корабостроителница да бъде избрана, хубавото е, че ще има възможност да усвои умения за строителство на бойни кораби“, посочи министърът, цитиран от Novini.bg.

Каракачанов допълни, че ръководството на министерството продължава да настоява за увеличение на средствата за отбраната в бюджет 2020. По думите му увеличението на заплатите на военните е сигурно, но ще има диференциация и служещите в по-тежките бойни поделения ще получат повече средства.

За отношенията с Македония Каракачанов посочи, че е крайно време съседната ни страна да поправи отношението си не само към България, но и към други балкански държави. „Скопие трябва да приключи с политиката на насаждане на антибългаризъм и да се откаже от фалшификациите на историята и претенциите си за македонско малцинство у нас“, заяви Каракачанов. Той допълни, че страната ни трябва да защитава националните си интереси, като се има предвид, че ако Македония влезе в ЕС, тя ще ескалира своите антибългарски претенции. "У нас излизат разни пишман демократи, които обясняват, че като спрем Македония, тя ще попадне под влиянието на Москва. Това са клишета, точно обратното е. Да не коментираме, че някои от тези, които се изказват, са добре заплатени от скопските фондове за пропаганда", обобщи министър Каракачанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Свещеник в гладна стачка заради касирания избор в Сливенската епархия (СНИМКИ)

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com