Карловци излязоха на протест срещу промените в учебните програми

4200
Карловци излязоха на протест срещу промените в учебните програми
Снимка: БГНЕС

Жителите на Карлово протестират срещу предложените промени в учебните програми. Демонстрацията започна на обяд с изпълнение на възрожденски песни.

Изпълнен с хора, знамена и плакати е площад „Васил Левски” в Карлово. Паметникът е опасан с транспарант с надпис: „Ние помним Баташкото клане. А вие?”, предаде БГНЕС.

Карлово и Калофер на бунт срещу промените в учебниците

Гражданите в Община Карлово излизат на протест срещу промените в учебниците, заяви кметът на града д-р Емил Кабаиванов. Според него се...

Около паметника на Апостола са се наредили членовете на дружествата „Традиция” и „Родолюбие”, облечени в носии и униформи. Един след друг ораторите призовават към съхраняване на българщината и протестират срещу подмяната в образователните планове. Бе прочетена декларация, приета от Общинския съвет Карлово, в която съветниците се обръщат към президента и МС да сложат край на тези опасни „игри”.

„Точно преди две години тук в Карлово се състоя също такъв митинг”, припомни зам.-председателят на ОС Минко Кафтански. Тогава се изправихме в защита на Куршум джамия. Ето че два дни и две години по-късно ВКС взе правилното решение и Куршум джамия остава в историческата памет на Карлово. Едно е решението спрямо подмяната в образователните планове и въвеждане на термина съжителство вместо робство - да бъде решен по същия начин.

На митинга звучат възрожденски песни, шестгодишно момиченце рецитира Аз съм българче!”. На площада са не само карловци, но и жители на съседните общини.

Протест имаше и в Смолян. Около стотина патриоти е включиха в протестното бдение, организирано от сдружение „Родопски хайдути“ в града.

В Калофер събират подписка срещу "съжителство" в учебниците по история

Хората в Сопот, Карлово и Калофер се вдигат на бунт срещу промените в учебниците по история, където термина "турско робство" може да бъ...

Шествието тръгна от Хаджичоневата къща в смолянския квартал „Устово“, която е седалище на родолюбивата организация. Протестиращите развяха трибагреници и разпънаха плакати с надписи „Еничарите – вън от МОН.

„Ние, като граждани, трябва да кажем „СТОП!“ на това политиците да се занимават с българската история и по всякакъв в начин да се опитват да използват родолюбието. Думата патриот е толкова оцапана, че ме е срам. Оцапана е от хората, които използват историята за политически цели“, каза пред събралите се на площада граждани председателят на сдружението Манол Ружинов.

Протестът бе подкрепен от млади патриоти от Момчиловци, граждани, шефове на институции в Смолян.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество