КАТ се поправи: Колите замърсители ще бъдат регистрирани, но няма да бъдат пускани в движение

9703
КАТ се поправи: Колите замърсители ще бъдат регистрирани, но няма да бъдат пускани в движение
Снимка: БГНЕС

КАТ няма право да откаже регистрация на автомобил. Така превозни средства, които надвишават нормата за замърсяване на въздуха, ще бъдат регистрирани, но няма да бъдат пускани в движение.

Това заяви началникът на отдел „Пътна Полиция“ - СДВР комисар Тенчо Тенев.

Тенчо Тенев обясни, че КАТ не може да откаже регистрация. Ще регистрира автомобила, но ще вземе единия от талоните-малкия талон и ще спре автомобила от движение, поясни той.

„Докато собственикът не го оправи, няма да може да пътува в страната. Автомобилът минава през техническия пункт на КАТ, правим му проверка, регистрираме колата, но ако се окаже, че изгорелите газове са над допустимите стойности, автомобилът още първоначално се спира от движение. След това отразяваме в системата, че този автомобил е спрян от движение. Докато собственикът не отиде в някой сервиз, за да си оправи системата за газоразпределение, за да стане нормална, автомобилът няма да се движи”, поясни Тенчо Тенев.

Той заяви, че когато е спрян за движение автомобилът, санкцията е много сериозна. Към момента санкцията за това, че управляваш автомобил, който е с изгорели газове над допустимото, е 50 лв.

От друга страна Пътна полиция има и два мобилни апарата, които са на патрулни автомобили. Като се видят стари автомобили или които са с повече пушек, се спират, проверяват и се спират от движение, поясни Тенчо Тенев.

Относно това, че масово българите карат автомобили втора употреба, той самият заяви, че и неговият автомобил е такъв, но може човек да си извърши ремонт на автомобила, за да влезе в границите на нормата. Има и 30-годишни автомобили, които са изрядни, увери началникът на Пътна полиция, предаде БГНЕС.

Той коментира, че има и случаи, когато човек си купува кола на старо и не знае, че тя превишава нормите. „Човек не знае като си купи колата от Германия, например, че е с проблем в изпускателната система. Като дойде при нас на регистрация, ще го установим тогава. Той може преди това да отиде в някакъв технически пункт и може да поиска да му бъде измерено съдържанието на изгорели газове и да установи дали автомобилът е в ред или не”, заяви Тенчо Тенев.

КАТ ще предлага именно тази услуга един месец безплатно за хората, които искат да дойдат да си проверят автомобила, без да им бъдат налагани санкции.

Тенчо Тенев коментира още, че получените днес 7 газоизмерватели от Столична община не са достатъчни за София, но досега пък не е имало никакви. „Министърът на околната среда и водите каза, че ще направи всичко възможно на всички пунктове за регистрация в 28-те регионални дирекции на МВР да има такива”, припомни Тенев.

„60% от замърсяването на въздуха в София се дължи на автомобилите и 40% на други фактори като битовото отопление. И 10% да успеем да спрем да се замърсява София, пак ще бъде доста добър ефект”, категоричен бе началникът на Пътна полиция.

Днес Столична община (СО) предостави 7 газ анализатора, с които КАТ да измерва нарушават ли нормите за замърсяване на въздуха автомобилите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com