КАТ ще проверява и връчва глоби и на пътници - за минали нарушения

6167
КАТ ще проверява и връчва глоби и на пътници - за минали нарушения
Снимка: БГНЕС

За да има наказание за провинили се шофьори, КАТ възприема тотално нов подход. Когато органите на реда спират автомобил за проверка или при извършено нарушение, те ще проверяват документите на всички пътуващи и ще търсят дали някой от тях има неплатена глоба или фиш. Ако има такъв човек, на място ще му бъде връчван съответният фиш - за да се избегне ситуацията, при която написан фиш не може да бъде даден на провинилия се, който просто се крие.

Шофьорите масово не плащат глоби за нарушение по пътищата, които са им наложени чрез електронни фишове, посочи в писмен отговор на депутатски въпрос миналата седмица вътрешният министър Валентин Радев. За първите 5 месеца тази година са издадени 138 335 електронни фиша с глоби за 21.5 млн. лева, а са платени едва 6 млн. лева, пише в. "Сега".

Глобите като административно наказание не се плащат, ако са изтекли две години

Ако имате наложена глоба като административно наказание и не я платите две години, без поради някаква причина срокът за плащане да е пр...

Проверките на пътници стават възможни заради таблетите, с които КАТ бе оборудван наскоро, с които данните могат да се проверяват много по-бързо, обясни пред сутрешния блок на БНТ Росен Рапчев от пътната полиция. "Имахме доста голям проблем с връчването на електронните фишове. Полицаите ходеха на адреси, не можеха да намерят дълго време хората, които са нарушили закона. Сега ще виждат и ще връчват на всеки един, не само на водачите, но и на всеки един пътник, който е в колата. Имаме вече случаи с по 12-14 връчени фиша на един човек", обясни Рапчев.

В момента полицията има право да спира без видимо нарушение. Редица вътрешни министри обещаваха да отменят безпричинните проверки, за да не се превръщат в тормоз за изрядните водачи, но това не стана. В инструкцията на МВР, с която се регламентира пътният контрол, е записано, че КАТ спира при видимо нарушение на правилата за движение, неизправности на автомобила или разположението на товара, които да създават опасност, ако начинът на движение и поведение поражда съмнения към шофьора за преумора, употреба на алкохол или друго упойващо вещество и данни или предположения, че е участвал в катастрофа или е извършил престъпление. Едновременно с това обаче инструкцията оставя възможността да бъде спрян абсолютно всеки, дори и да не са налице тези условия. В документа е записано, че когато при проверката се окаже, че няма нарушение на правилата, полицаят изготвя докладна записка в края на смяната.

През лятото КАТ ще изкара по магистралите и пътищата всичките си налични екипи, обеща Рапчев. Специален акцент при проверките им ще са високата скорост, агресивните шофьори и неплатените глоби. "Някои от водачите, които имат наложени глоби и не са си ги платили в срок, ще се простят със свидетелството си за управление, докато не си платят", заяви той. Отнемането на книжката при неплатена глоба е сравнително нова санкция в Закона за движение по пътищата. Тя влезе в сила в началото на годината и бе част от големия пакет промени, с който бе въведено и свалянето на номера още на пътя при определени нарушения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...