Кенаров: Сам ли съм се ритал в главата с кубинки?

4393
Кенаров: Сам ли съм се ритал в главата с кубинки?
Снимка: БГНЕС

Нито аз, нито моят адвокат бяхме уведомени за приключилата проверка на 3 декември , научих от медиите. Това каза по БНР журналистът Димитър Кенаров, който беше задържан на протеста на 2.09.2020 година на т.нар. „Първо Велико народно въстание“, докато заснемал с видеокамера. Задържан е заедно с 5 души в продължение на 1 час в камионетка и е откаран в 5-о РПУ.

Проверката на МВР, свързана с побоя, е приключила с констатациите, че няма данни за полицейско насилие, а има само нарушение в работа с документ. Вчера от Асоциацията на европейските журналисти призоваха МВР да публикува всички материали от проведената вътрешна проверка.

МВР не открило полицейско насилие срещу бития журналист Димитър Кенаров

Министерството на вътрешните работи не открило упражнено полицейско насилие срещу журналиста на свободна практика Димитър Кенаров, койт...

„Това, което предстои, за да разберем как е взето това решение, е, че ще напишем писма до президента, МВР, посланици и съдебни действия“. Това посочи още Кенаров.

По отношение на това дали журналистът се е самонаранил, той обясни:

„Има три страници медицинска експертиза, в които ясно е описано какъв тип контузии съм получил, и МВР излиза със заключението – цитирам: „По категоричен начин е установено, че няма притеснения за евентуалното, предполагаемото насилие“ (край на цитата).

И това при положение, че имаме видеозаписи, свидетели, че всички видяха какво се случи – все едно, че аз сам съм си сложил белезници, сам съм се ритал в главата с кубинки и съм нанесъл контузии по цялото тяло…“ Това каза още журналистът.

„Имаме една ситуация, в която МВР проверява МВР. Но ме учудва това, че този случай предизвика публичност и в Съвета на Европа, в организациите на европейските журналисти, и при положение, че България сега покрай гласуването на новите бюджети трябваше да обвърже всичко с върховенството на закона, продължава да се държи по този безочлив при очевидни закононарушения, направо е скандално за мен.“

Твърденията, че МВР нарочно е арестувало и тормозило определени хора от протеста, стават много силни

„Това, което видях, беше брутална полицейска агресия, предизвикана от политическа репресия”. В това е убеден Борислав Сандо...

Във връзка с констатацията от проверката на МВР, че има само нарушение в работа с документ, става дума за това, че няма заповед за задържане - поясни още журналистът.

"Най-вероятно ще бъде санкционира административно някой от полицаите. Но съдът трябва да се произнесе дали едно задържане е легално или не по-бърза процедура. А четири месеца след това ние нямаме отговор от българския съд", поясни Кенаров. И още:

"Все още не е образувано и досъдебно производство, тъй като аз сезирах и Прокуратурата, събират се факти, бях викан в СДВР по случая...

Но аз ще стигна и до съда в Страсбург, държавата ще бъде осъдена и съм готов да даря всички пари за журналистически организации, защото тези действия до дотук показват, че българските граждани и журналисти могат безнаказано да бъдат бити!"

Още: Твърденията, че МВР нарочно е арестувало и тормозило определени хора от протеста, стават много силни

Майката на арестуван и бит журналист: Мутрата Борисов ще разбере какво значи майка да застане срещу него

Синът ми, журналистът Димитър Кенаров, се прибра преди малко (04:30ч. сутринта) от МВР. Това е написал той в Туитър (@dkenarov): "Дне...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com