Кирил Добрев: Само силни социални политики и дигитализация могат да ни изкарат от кризата

4624
Кирил Добрев: Само силни социални политики и дигитализация могат да ни изкарат от кризата
Снимка: БСП/Actualno.com

"Ситуацията, която създаде кризата с COVID, е необичайна, затова и няма как да се преодолее с обичайни мерки. Това може да бъде шанс за българската икономика”.

Това каза зам.-председателят на БСП Кирил Добрев в рамките на онлайн конференцията "Хоризонт 30: Как да изградим модерна България?", организирана от Европейски съвет за външна политика. “Към този момент няма план. Моето виждане е, че България трябва да има стратегия, която да се базира на два основни стълба - дигитални технологии и социална политика. Дигаталните техонологии, които да повишават конкурентоспособността на икономиката ни, а силните социална политики да повишат жизнения стандарт на хората", обясни Добрев.

Според него за 13-те години членство в ЕС, вместо да се скъсява дистанцията между българската и западноевропейските икономики, то тя се увеличава. "Ние бяхме изпреварени дори от страни, които влязоха в ЕС след нас", коментира той.

По думите му от ляво няма да отстъпят от идеологията си да виждат развитието на икономиката чрез малкия и семеен бизнес и повишаване на покупателната способност на хората. "В същото време смятам, че в българския политически живот и общество трябва да има няколко общи приоритета и без значение кой управлява, те да бъдат следвани. Да, ние можем да спорим по пътя и начина, по отношението на държавата към този процес, по цената на всяка една от реформите, но не и по целта”, подчерта Кирил Добрев.

Кирил Добрев: Оставката на правителството е неизбежна

“Живеем в динамични политически времена. Изтеклите записи и снимки са безпрецедентни, имам чувството, че сме в Сицилия 70-те годи...

Според зам.-председателя на БСП кризата дава шанс България да се възползва в области, където е доказала своите предимства.

"Сега сме на едно от челните места по Интернет покритие, защо да не бъдем първи? Това създава възможности за хиляди изнесени работни места, без значение дали си в Северозападна или в Югоизточна България, или в центъра на София. Отдалеченото работно място ще бъде новото нормално и кризата с вируса доказа, че това е възможно”, коментира Кирил Добрев.

Добрев отправи предупреждение и за Зелената сделка.

“Трябва да се действа бързо и внимателно, за да не се получи негативният ефект, както с пакта "Мобилност". Дерогацията и отлагането не са решение”, каза още той. Според него за средствата, предвидени в Зелената сделка, предимство ще имат тези, които са готови със своите планове, в това число и регионални, за алтернативна заетост. “Нека се борим максимално дълго да работят ТЕЦ-овете, но паралелно с това да върви работата и по тези регионални планове”, добави Кирил Добрев. Той изрази несъгласие с мненията, че трябва да се ограничи ролята на държавата. “В спокойни времена тази теза си пробива път, но по време на криза всеки очаква и иска решение не от някой друг, а от държавата. Затова по-скоро трябва да я укрепваме, отколкото да искаме оттегляне”, завърши Добрев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com