Кирил Петков: Вписаха новото ръководство на ББР в регистъра, вече наистина ще е банка за малките

11657
Кирил Петков: Вписаха новото ръководство на ББР в регистъра, вече наистина ще е банка за малките
Снимка: БГНЕС

Вписаха в Търговския регистър новите Надзорен и Управителен съвет на Българската банка за развитие.

Това обяви на брифинг министърът на икономиката Кирил Петков.

От днес нататък тази банка е наистина за малките и средни предприятия. Всички препятствия, които минаха, се радвам, че завършиха успешно. Сега имаме надзор, който е професионален, фокусиран върху целите, с много висок образователен лиценз.

Кирил Петков: Съдийка спря новите назначения в Българската банка за развитие

"Новото назначение, което направихме от професионални банкери в надзора на Българската банка за развитие (ББР), които трябва да развива...

Вписването беше временно спряно на 25 юни от Софийския градски съд заради жалби от старите членове. Вписването беше спряно и 5 дни по-късно, отново след жалби от членовете.

Петков анонсира и нова подкрепа за малките предприятия с оборот над 500 хил. лева. Още над 106 млн. лева ще бъдат предоставени на такива предприятия, посочи министърът и добави, че така общата сума става 184 млн. лева Одобрени са 3694 предприятия.

Вече има и първи "открития" от новия Надзор на ББР, каза още Петков. Той информира за огромни суми, получавани от старото ръководство на банката под формата на заплати и бонуси.

Имало е месеци, в които част от компенсациите и заплатите на управители в ББР са стигали до 60 хиляди лева, заяви Кирил Петков.

От думите му стана ясно, че с увеличения ресурс ще могат да бъдат подкрепени още 3694 предприятия, които са одобрени, но нямаше средства за тях. Той поясни, че средствата идват по линия на европейската инициатива "React to you" и остатъчни средства по другите оси, и се очаква до няколко седмици парите да достигнат до предприятията.

Заркова с пример и въпрос: Случайно или неслучайно е разпределението на делата?

Случайно или неслучайно една и съща съдийка е отказала да впише веднъж нов надзор на ББP и два пъти нов Управителен съвет на „Авт...

Той разкри също така, че членове на преходния надзор са взимали до 60 000 лв. на месец възнаграждения, включващи и компенсации и бонуси. Петков обеща, че това вече няма да се случва и който желае да взима такава заплата да отиде в частния сектор.

На въпрос дали е вярна разпространената информация от ГЕРБ, че средства от плана за възстановяване и развитие ще бъдат пренасочени за кредити, Петков каза, че до момента е имало грантова схема в размер на 900 млн. лв.

"Ние я увеличихме. Предложението на нашето министерство за 1.2 млрд., с други думи парите за бизнеса се увеличават. Най-голямата част от тези пари продължават да са грантови, но вкарахме и дялови и дългови инструменти, с идеята да фокусираме част от тези пари за възстановяване в посока на иновативните компании", обясни той.

Запитан защо не използваме и 9 млрд. лв., които страната ни може да използва под формата на 30 годишни кредити, министърът каза че това е дискусионна тема и зависи от това каква част дългове искаме да вземем занапред.

"Ще имаме време. Тази възможност не е изгубена", увери той и добави, че това решение трябва да се вземе от редовен парламент, а не от служебен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com