Кмет Константин Павлов: Престъплението „Златен век“ продължава!

3684
Кмет Константин Павлов: Престъплението „Златен век“ продължава!
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Ето каква е позицията на кмета на район “Лозенец”, Константин Павлов за развитието по казуса “Златен век”, публикувана в официалния му фейсбук профил:

На 6 ноември 2020 г. Административният съд на София-град (АССГ) отново отмени заповедта на началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) за спиране на строежа на небостъргача „Златен век“. Не се изненадвам, тъй като заповедта за спиране на строежа имаше своите дефекти и очевидно беше издадена по-скоро за да се успокоят гражданите, а не за да се реши проблема със скандалния строеж.

Цяла година, от 17 ноември 2019 г., очаквам началникът на ДНСК да се произнесе по законността на строежа, което е негово задължение.

След влизане в сила на Общия устройствен план на Столична община през 2007 г. и загубата на правно действие на разрешението за строеж, за обекта са налице всички законови предпоставки за изменение на действащия подробен устройствен план за установяване максимална допустима височина на застрояване от 26 м. (или максимум осем етажа).

Въпреки че сегашните министър на регионалното развитие, кмет и главен архитект на Столична община още през пролетта на 2019 г. заявиха, че обектът няма действащо разрешение за строеж, ръководството на общината отказва да открие процедура за изменение на действащия план.

В отговор на аргументираното искане за изменение на плана, което направих, и на питания на общински съветници от „Демократична България“ по този повод, получихме единствено несвързани обяснения защо това не може да стане.

Ето защо, настоявам:

1. Да престанат опитите на началника на ДНСК, на кмета и на главния архитект на Столична община да се крият един зад друг и зад мотивите на невлезли в сила съдебни решения.

2. Началникът на ДНСК да обжалва Решение № 6123 от 06.11.2020 г. по адм.д. № 6376/2020 г. на Административен съд София-град пред Върховния административен съд.

ДНСК чака съдът да се произнесе за „Златен век“

Във връзка с искане от Кмета на район „Лозенец“ - Столична община до началника на ДНСК за издаване на заповед за премахване...

3. Началникът на ДНСК да изпълни задължението си по закон и да се произнесе по законността на извършеното строителство на обект „Златен век“ след 19.11.2017 г. – датата, на която разрешението за строеж е загубило правно действие.

4. Главният архитект на Столична община да открие производство за изработване и одобряване на проект за изменение на действащия подробен устройствен план по реда на чл. 135, ал. 5 от ЗУТ на основание чл. 134, ал. 1, т. 1 във връзка с ал. 2 от ЗУТ с цел привеждането му в съответствие с предвижданията на Общия устройствен план на общината с максимална височина на застрояване от 26 м.

Настоявам общественият интерес да бъде защитен!”

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Миньори и енергетици на автопротест в София

Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх, защото обществото има нужда от светлина и опора

С над 200 км/ч: Шофьор се заби в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)

Експерт се надява новите влакове на БДЖ да са от това хилядолетие

Областният управител на София обясни каква ще е съдбата на Паметника на Съветската армия

70% от хората искат нова пенсионна реформа

Жълт код за силни дъждове в седем области на страната

Прогноза за времето - 23 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 22 април 2024 г.

Директорът на Народния театър съди Александър Морфов за 100 хил. лв.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com