Кметовете искат незабавно да се размрази програмата за саниране

1865
Кметовете искат незабавно да се размрази програмата за саниране
Снимка: БГНЕС

Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) поиска незабавно да се размрази националната програма за енергийна ефективност. Това стана ясно по време на пресконференция преди началото на Общото събрание на сдружението, което се провежда в столичен хотел.

Припомняме, че вчера, 22 февруари, Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) официално замрази програмата за саниране. Причината е, че парите по нея са похарчени предварително, като замразяването означава, че няма да се сключват нови договори. Проблемът обаче идва от това, че сключени договори имат около 2000 сдружения на собственици, а други 2000 са в процес на регистрация, за да кандидатстват. 

Според председателят на Управителния съвет на НСОРБ и кмет на Велико Търново Даниел Панов много от общините също имат вече подписани договори и при сегашната ситуация ще попаднат под ударите на Закона за обществените поръчки. "Фирмите могат да ни съдят за това, че не разплащаме финансов ресурс за изпълнени дейности, тъй като договорите в момента са спрени", каза още той.

МРРБ: За санирането на 2022 сгради с договори с ББР има гарантирано финансиране

За цялостното енергийно обновяване на 2022 жилищни сгради, които имат сключен договор за целево финансиране с ББР е гарантирано държа...

Според Донка Михайлов, която е зам.-председател на сдружението и кмет на Троян, в НСОРБ са разтревожени, защото гражданите ще очакват резултати от програмата, които след замразяването няма как да се случат. Сдружението настоява за незабавна среща със служебния ресорен министър, за да разберат какво се случва по програмата за саниране.

Като цяло НСОРБ настоява да се преустанови практиката непрекъснато да се възлагат ангажименти на общините, без да се дава финансов ресурс за тяхното изпълнение. Изпълнителният директор на сдружението Гинка Чавдарова обясни, че такава практика е, например, законовото изискване от 5-6 години всички публични сгради да имат достъп за хора с увреждания. "За това изискване обаче не е даден никакъв ресурс, за да се изпълни", добави тя.

Общините ще настояват да бъде обсъден и проблем за 22 общини по програмата "Региони в растеж", в частта за образователна инфраструктура. В момента тези общини не могат да подпишат договори. Панов посочи, че е необходимо наддоговаряне на ресурса, като от тези 22 общини само за София са нужни 60 млн. лв.

От НСОРБ ще искат от бъдещите депутати да направят реална децентрализация като ще настояват за нов закон за местните данъци и такси и за въвеждане на новата методика за определяне на размера на такса "Битови отпадъци".  Категорично искане на общините е и до 2% от подоходния данък да остават в общините.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com