КНСБ: Цените на хляба намаляват, но не навсякъде и не с 20%

1162
КНСБ: Цените на хляба намаляват, но не навсякъде и не с 20%
Снимка: marco aurelio / Pixabay

Цените на хляба намаляват, но не навсякъде. Това показва проучване на КНСБ, направено в периода 6-9 юли от ИССИ на КНСБ, относно настъпилите промени в цената на хляба след гласуваната мярка с актуализацията на държавния бюджет за 0% ДДС върху хляба и брашното. В обхвата на проучването са 20 областни града, малки и големи търговски обекти в тях. Наблюдавани са пет вида хляб, като са отчетени грамажите с оглед калкулиране на цената за килограм.

Резултатите от изследването потвърждават намаляването на цените на хляба. Наблюдава се обаче силна диференциация в намалението между вида на търговските обекти и между отделните области. Макар и на места да се наблюдава спад до 20% в продажните цени, то осреднените стойности за 20-те града показват по-слабо намаление в диапазон 2 – 6%.

По-силно изразено намаление има в големите търговски обекти - в София, Пловдив, Перник, Разград, Пазарджик, в които достига до 20%. Докато в наблюдаваните малки търговски обекти се регистрира символично намаление и преобладават градовете, при които цените се задържат на същите нива.

Различия в степента на намалението се наблюдава и по видове хляб. Прави впечатление, че при типовия хляб няма спад, а по-скоро цените се задържат на същите нива спрямо месец юни.

Зърнопроизводителите се притесняват от фалити

Жътвата в бургаския регион е към своя край, но цена за производството все още няма. Производителите се опасяват от фалити. Това съобщи ...

След допитване до хлебопроизводителите от наблюдаваните региони се очертава нагласата за допълнително намаляване на цените след 11 юли. Производителите от Добрич и Кърджали пък не дават заявка за спад на цените. Според тях това се дължи както на по-ниската продажна цена в тези населени места, която изостава спрямо отчетената в страната, така и на по-високите разходи за брашно, ток, газ, вода, горива, работни заплати. От изключителна важност е и спускането на методически насоки за прилагането на мярката. Според хлебопроизводителите е нужна разяснителна кампания за приложението ѝ по веригата.

Резултатите от проучването се подкрепят от данните на КЗП от направените проверки в периода 2-5 юли. Част от търговските вериги веднага са намалили цените с 20% на всички видове хляб вследствие на въведената нулева ставка на облагане. Отчетеното намаление не е резултат от текуща промоционална акция и се очаква да се задържи в дългосрочен план.

От Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите потвърдиха намаляването на цените. Според тях от 11 юли се очаква то да е факт във всички търговски вериги и за всички разновидности хляб. От Съюза защитиха няколко тези. Една от тях е, че липсата на намаление ще е индикатор за това кои са производителите на „светло“ и кои в „сивата икономика“, но и кои продавачи „спекулират“ и задържат цената. 

ОЩЕ: Кукушева увери, че от 9 юли хлябът ще поевтинее с 20% навсякъде

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com