КНСБ иска защита на българския интерес при договарянето на ТПТИ

3480
КНСБ иска защита на българския интерес при договарянето на ТПТИ
Снимка: Петър Чернев/Actualno.com

КНСБ се обяви за защита на националния интерес при договаряне на Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между САЩ и ЕС, както и това между Европа и Канада, преговорите по което вече приключиха, съобщи БНР.

От синдиката настояват българската държава да не ратифицира документите, както и да подготви писмена позиция, в която да се изискат корекции. Експертите от профсъюза са за включване на раздел за трудовите стандарти и права, за гарантиране защитата на най-високите стандарти за опазване на околната среда и на потребителите.

ТПТИ ще застраши демокрацията, смята експерт

В доклада на Института за пазарна икономика (ИПИ) относно Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) липсва анализ...

КНСБ заявява, че запазва правото си на синдикални протестни действия, ако исканията в декларацията не бъдат изпълнени.

Според някои експерти близо 1 млн. работни места в Европа могат да бъдат изгубени, ако споразумението се приеме в настоящия му вид, припомня Expert.bg.

В средата на 2013 г. ЕС и САЩ започнаха преговори по Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции. До април 2015 г. бяха проведени девет кръга преговори. Споразумението цели да се премахнат пречките през търговията в редица икономически сектори, за да се увеличи търговския обмен на стоки и услуги между ЕС и САЩ.

Според доклада "Потенциални последици за българското общество и икономика от Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции между САЩ и ЕС" на сдружение "Солидарна България" с приемането на ТПТИ на европейския пазар ще навлязат генномодифицирани (ГМО) организми и ще се направи компромис с безопасността на храните. В същото време от Института за пазарна икономика (ИПИ) са на мнение, че споразумението ще се отрази благоприятно на българския износ към САЩ, ще доведе до нарастване на инвестициите, а потребителите в България също ще спечелят от него.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com