КНСБ: Месечната издръжка на семейство за година расте с почти 300 лв. - до 2 189 лв.

6523
КНСБ: Месечната издръжка на семейство за година расте с почти 300 лв. - до 2 189 лв.
Снимка: iStock

Необходимата месечна издръжката за едно тричленно семейство в началото на годината у нас е била 2 189 лв. За година сумата се е увеличила с 283 лв., или 14,8%. Това показва редовното проучване на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, което обхваща първото тримесечие на годината.

За издръжката на домакинство от един работещ са необходими 1 216 лв., което е увеличение със 157 лв.От началото на годината доходът, необходим за издръжка, нараства с 5.9%, а на годишна база с 14.8%, става ясно от данните.

2/3 от българите изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи

Повече от 2/3 от българите посочват, че изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи. Малко над 37% изпитват известни затруд...

Спрямо края на декември необходимата сума е нараснала със 123 лв. за тричленно семейство и с 68 лв. за сам работещ човек в домакинство.

Причините за нарастване на дохода за издръжка през март тази г. се дължи на драстичното увеличаване в цените на електрическата енергия и природния газ. Природният газ отбелязва повишение с около 4 пъти, докато нарастването на цената на електроенергията за бизнеса е с около 5 пъти. 

Втората причина за нарастване на дохода за издръжката на живот е повишението на цената на петрола на международните борси. Нарастването от началото на годината от над 20% на суровия петрол. Бензин А 95 бележи през март годишен ръст от 42%, а дизелът с 45%, които се пренасят в почти всяко производство.

Повишението на цените на основни суровини на международните пазари също дава отражение. От синдикатите посочиха за пример цената на медта, която нараства с над 20%, на алуминия - с 50%, на памукът - отново с 50%, а на кафето дори със 70%. Повечето зърнени и маслодайни култури също отчитат двуцифрени ръстове, а и цената на торовете в края на 2021 г. е скочила с над 100%.

Разходите са нараснали повече от доходите през миналата година

Разходите на домакинствата у нас растат по-бързо от доходите. През миналата 2021 година, разходите средно на лице от домакинството са с...

Скок има и при основните хранителни стоки. Ускорено нарастване през последното тримесечие се отчита при хлебните изделия - с 4.3% и достигат ръст на годишна база от 20%. Брашното нараства с 18.4%.  Мляко и млечните продукти нарастват с 6.9% на тримесечна база и с 18% на годишна база. Яйцата отбелязват ръст с 24% на годишна база, а на тримесечна – с 6.7%. Месото и месните продукти нарастват със 7.1% на тримесечна база и с 10.8% на годишна база.

Очакванията на КНСБ са за запазване на високата несигурност в икономика през цялата 2022 г., следствие от нарушенията в международната търговия, затруднения по веригите на доставки, увеличения на цените на суровините и на природния газ и енергоносителите.

От изнесените днес данните става ясно и че минималната работна заплата у нас е 332 евро, като е по-ниска от тази в Сърбия, където тя е 401 евро. За сметка на това тя е по-висока от тази в Албания, където е 248 евро. В Румъния минималната работна заплата е 515 евро, в Полша 655 евро, а в Германия 1621 евро.

Николай Василев: Доходите у нас скочиха с много, инфлацията не може да ги изяде (ВИДЕО)

Войната в Украйна продължава да измъчва световната икономика. На фона на санкции и контрасанкции всичко поскъпва, инфлацията продължава...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com