КНСБ: Очакваме продължаващ ръст на цените, минималната заплата да стигне 764 лв. от догодина

2967
КНСБ: Очакваме продължаващ ръст на цените, минималната заплата да стигне 764 лв. от догодина
Снимка: КНСБ

КНСБ и Институтът за социални и синдикални изследвания представиха на пресконференция тази сутрин резултатите от наблюдението на потребителските цени и заплатата за издръжка за третото тримесечие на годината.

Според данните необходимият нетен месечен доход за издръжка на работещ възрастен, живеещ сам, през септември 2021 г. е в размер на 1103 лв., което е ръст с 34 лв. в сравнение с данните от месец юни и с 44 лв. спрямо тези от месец март тази година. Спрямо декември 2020 г., когато нетният месечен доход за издръжка на един човек е бил 1047 лева, ръстът е 56 лв. Парите не стигат при сегашния вариант на минимална работна заплата, отчетоха от синдиката, затова КНСБ предлага минималната работна заплата от 2022 г. да стигне до 764 лева.

КНСБ: Инфлацията ще надхвърли 6% и този процес не може да бъде спрян

На онлайн брифинг днес КНСБ представи експресно проучване на динамиката на цените на основните хранителни и нехранителни стоки към месе...

Според изследването ускореното нарастване на потребителските цени се дължи преди всичко на скока на цените на петрола с 55% от началото на годината, на природния газ и електроенергията за бизнеса, чиито цени са нарастнали съответно 5 и 4 пъти.

Същевременно необходимият месечен доход за издръжка през септември 2021 г. се е увеличил с 5,4% при  хранителните стоки и с 5,3% при нехранителните спрямо месец декември 2020 г. Нарастват цените на стоките от първа необходимост, които традиционно присъстват на българската трапеза. Увеличението при хляба и зърнените храни е с 4,2% като специално при брашното то е с 10,1%;  в групата на млякото и млечните продукти ръстът е средно с 4,2%, но конкретно при сирената (краве и овче) е дори 5,3%. Растителните и животинските масла са вдигнали цените си с 16,3% като само слънчогледовото олио в рамките на девет месеца от годината е увеличило цената си с около 30%. Цената на зеленчуците е скочила с 15,4%. Това осезаемо повишение на цените на хранителните стоки се отразява и в нарастване на цените в заведенията за обществено хранене с 9,4%.

Последното тримесечие бележи и ускорен ръст на цените на нехранителните стоки и услуги, сочат представените данни. От 1 юли са поскъпнали цените на електроенергията с 4,4%, на топлоенергията с 16,1%, на природния газ за битови потребители с 67,6%, дървата за горене с 12,5%. Забележимо увеличение има в сектора на образованието и услугите, свързани със свободното време - с 4,4% и на услугите, свързани със спорт и култура - с 5,5%. Очакванията на КНСБ са ръстът при нехранителните стоки и услуги да продължи да расте и в края на годината да надхвърли 6%.

В България 1,660 млн. лица живеят под прага на бедност и са с ограничено потребление затова при тях е налице усещане за по-висока инфлация отколкото показва общият индекс на потребителските цени, посочиха още от синдиката. Заради увеличението на цените на тока от началото на 2022 г. и заради липсата на мерки за ограничаване не енергийната бедност около 2 300 000 българи ще трябва да ограничат и разходите си за отопление поради недостиг на средства

КНСБ: 700 лева минимална заплата още тази година

Минималната работна заплата да стане 700 лева от първи ноември тази година, а линията на бедността да нарасне до 460 лева от 1 декември...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com