Кои канали, платформи и инфлуенсъри влияят на поведението на младежите у нас?

3614
Кои канали, платформи и инфлуенсъри влияят на поведението на младежите у нас?
Снимка: Intelday Solutions

Тийнейджърите днес до голяма степен прекарват времето си във виртуалния свят. Какво правят там, с кого общуват, от кого се влияят, това са все въпроси, които вълнуват всички ни и най-вече техните родители.

Тази година бе проведено представително проучване на УНИЦЕФ България, чиито резултати отговарят на всички тези въпроси. Изследването е осъществено от Изследователска агенция ЕСТАТ в периода 19 юни – 13 юли 2020 г. и в него са участвали 1773 лица на възраст от 10 до 24 години.

Резултатите показват неоспоримата активност на българските младежи в социалните мрежи - 77% сърфират ежедневно, a три четвърти от участниците всекидневно ползват приложения за комуникация с цел чатене, говорене и обмен на информация.

Кратките видеа са основен и  харесван формат за децата и младите хора, като над 60% от анкетираните гледат видеа в различните платформи всекидневно, а YouTube – категорично е безспорен фаворит за достъп до тях.

Любимо сред дигиталните приложения за комуникации е Facebook Messenger, който е предпочетен от над половината от ползващите приложения поне веднъж в седмицата, а социалните мрежи, които се радват на висока популярност сред анкетираните у нас са три – Facebook, Instagram и TikTok.

Кои инфлуенсъри вдъхновяват младежите у нас?

Над половината участници споделят, че проявяват интерес към съдържание качвано от влогъри. Най-голям интерес проучването регистрира към влогърите и каналите АЙДЕ БГ, следвани от The Clashers, Павел Колев и Ицака, Емил Конрад, Stefie (Стефи), inStanT (Стан) и Andy Studio (Анди).

Изследването показва ниски нива на интерес към сериозно съдържание и изгражда представата за една по-скоро пасивна детска и младежка публика, системно ползваща дигиталните медии за гледане на клипове, слушане на музика и разглеждане на профили в социалните мрежи. Редовното активно участие на повечето потребители се свежда до чатенето и говоренето с приятели онлайн.

Почти половината анкетирани споделят, че нещата, които четат и виждат в Интернет, ги притесняват или разстройват, а осем от десет са съгласни, че не винаги видяното в Интернет е истина.

За повишаване на увереността на децата и младежите за активно и градивно ползване на дигиталните медии е необходимо те да осъзнаят важността на онлайн толерантността и солидарността, както да изградят умения за разпознаване и справяне с рисковете на онлайн средата.

Да информира младото поколение по тези въпроси има за цел кампания “Намери друг начин”. Чрез създаването на съдържание в любимите канали на младежите, кампанията цели да образова и направи подрастващите критично мислещи и дигитално грамотни индивиди.

“Намери друг начин” показва на аудиторията добрия пример чрез подкрепата от инфлуенсъри, създаване на анимирани видеа, както и чрез разказването на лични истории на младежи.

Повече информация за кампанията, както и цялото съдържание разпространено до момента, може да откриете в сайта и профилите в социалните медии на кампанията, както и в платформите за видео споделяне:

●       http://anotherway.bg

●       https://www.facebook.com/anotherway.bg/

●       https://www.instagram.com/findanotherway.bg/

●       https://www.youtube.com/channel/UCHaVxGKNw1rxn6lPyHt28HQ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com