Кои са най-големите притеснения на бизнес лидерите в България?

1229
Кои са най-големите притеснения на бизнес лидерите в България?
Снимка: iStock

Най-големите притеснения за 2022 г. на изпълнителните директори на компании в България са свързани с възможна екологична катастрофа заради човешка намеса. Притеснение будят и разпространението на инфекциозни болести, евентуален междудържавен конфликт, дълговите кризи в големия бизнес, както и възможната криза на заетостта.

Това сочи проучването за Глобалните рискове и тенденции, организирано и публикувано от Световния икономически форум, и изготвено в партньорство с Marsh McLennan. В 17-ото издание на изследването се включват 960 експерти от целия свят, като има и допълнителни мнения на около 12 300 ръководители на компании относно водещите рискове за правене на бизнес в тяхната страна, както и на академичните среди, управлението и представители на неправителствения сектор. Засегнати са пет основни категории рискове в световен мащаб - икономически, екологични, геополитически, технологични и социални.

Кои инструменти ускоряват вземането на управленски решения?

С разрастване дейността на една компания обемът от данни нараства значително и справянето с тази тенденция в днешно време става все по-...

Аналогична с България е и ситуацията в съседна Румъния, където също екологичната катастрофа заради човешка намеса е най-голямото притеснение за настоящата година, следвана от възможната криза на заетостта. На трето място са рискът от дългови кризи на големите икономики, както и геополитизацията на стратегически ресурси.

В Топ 5 притеснения се появява и един нов критерий - страхът от мащабна неволна миграция.

Според 31,1% от запитаните природните катаклизми ще се превърнат в критична заплаха за света в следващите до две години, а за 34,6% подобно влияние този фактор би имал след 2 до 5 години.

За 19,3 на сто от запитаните задълбочаването на дълговите кризи ще е крайно сериозен казус в следващите 2 години. На същото мнение - 19% - са и онези, които виждат крайно развитие на проблема в следващите 2 до 5 години.

Единствено секторът на услугите у нас вижда светлина в тунела

Бизнесът в България масово има песимистични очаквания относно близкото бъдеще, като изключение прави единствено секторът на услугите. ...

Природните катаклизми са на второ място сред най-важните проблеми за следващите две години, които ръководителите в Европа отбелязват. На първа позиция е притеснението от неуспеха на мерките, предприети по отношение на изменението на климата.

Ерозията на социалното сближаване заема трето място в загриженостите на европейските бизнес лидери, следвана от страха от продължителна икономическа стагнация и провала на мерките за киберсигурност.

За сравнение, в доклада от 2021 на Световния икономически форум, съвместно изготвен с Marsh McLennan, за разлика от тази година, притеснението от екстремни метеорологични явления се нарежда едва на трето място.

В началото на 2022 г. COVID-19 и неговите икономически и обществени последици продължават да представляват загриженост в световен план. Световното икономическо възстановяване от рецесията, причинена от пандемията, продължава, сочи още докладът. След свиване от 3,1% през 2020 г., се очаква глобалният икономически растеж да достигне до 4,9% през 2022 г. Прогнозите са до 2024 г. глобалната икономика да е с 2,3% по-ниска, отколкото би била, ако нямаше здравна криза.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com