X
 
 

Александър Ваклин говори пред Actualno.com - за Иван Гешев и за Десислава Иванчева (ВИДЕО)

37307 5
Александър Ваклин говори пред Actualno.com - за Иван Гешев и за Десислава Иванчева (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com
Политическа поръчка ли е делото "Десислава Иванчева" и нагласено ли е така, че да се възползват определени хора от него? Възползва ли се от ситуацията единственият кандидат за главен прокурор Иван Гешев? Дали основният свидетел по делото Александър Ваклин е негова пешка? Actualno.com потърси отговор именно от г-н Ваклин - в специално интервю, пълен видеозапис на което можете да откриете в края на статията. Публикуваме видеото без никакъв монтаж - само със суровите кадри, поради важността на обсъжданите в него въпроси.

Светлини и сенки

Поводът за интервюто е публикация на сайта за разследваща журналистика "Биволъ". Става въпрос за материала "Ваклин финансирал сградата, в която жената до Гешев взела евтин апартамент". Материалът се базира на разкритието на Frognews, че половинката на Гешев - Детелина Ханчева, си купува апартамент преди 5 години от съдружник на Александър Ваклин, като цената е 2,5 пъти по-ниска от данъчната оценка. Съдружникът е Марио Кръковски, който е имал бизнес отношения с Александър Ваклин и за който Спецпрокуратурата призна, че се познава от дълги години с Иван Гешев. А "Биволъ" отиде по-далеч - с твърдение, че Ваклин е построил сградата, където се намира апартамента.

Категорично не е вярно, заяви Александър Ваклин пред Actualno.com. Той не отрече, че е бил съдружник с Кръковски, но уточни, че двамата са построили само две сгради, едната от които е настоящият офис на "Ваклин груп" в столичния квартал "Света Троица", а другата - сграда в "Люлин".

Конкретно по една от показаните от "Биволъ" връзки - тази между фирмите "МС Консулт 2004" ЕООД и "МС Консулт 2010", Ваклин я призна. "МС Консулт 2010" е фирмата, от която Ханчева купува жилище от 86 квадрата на столичната ул. "Ген. Столетов" 8. В годишните финансови отчети на "МС Консулт 2010" за 2010 и 2011 година е посочено, че тя е получила дългосрочен заем от "МС Консулт 2004". Александър Ваклин потвърди информацията пред Actualno.com, с уточнението, че става въпрос за 20 000 лева. Нали не мислите, че тези пари стигат да се построи една кооперация, каза още той и отрече да познава Детелина Ханчева.

Ваклин беше категоричен, че няма как да коментира отношенията между Кръковски и Ханчева, защото те са си между тях и защото той самият никога не е бил съдружник в "МС Консулт 2010".

(Не)волни грешки

Другата притеснителна връзка, сочеща косвено старо познанство между Иван Гешев и Александър Ваклин, което строителният предприемач категорично отрече на няколко пъти в по-долното видео, е връзката между фирмите "София Централ" ООД на Александър Ваклин и "М Консулт 95" ЕООД. Управител на "М Консулт 95" и до момента е Марио Кръковски, като тази фирма и жената на Иван Гешев - Детелина Ханчева, създават фирма "Отеа" ООД в началото на 2013 година. Участие като съдружник в "М Консулт 95" обаче има и Александър Ваклин, но то е било приключено около месец по-рано.

Първоначално г-н Ваклин категорично отрече някога да е имал участие в "М Консулт 95" и поддържаше тази теза по време на цялото интервю, като пред камерата ни беше показана справка на историята на фирмата по графа "Едноличен собственик на капитала", където действително не е упоменато каквото и да е участие на строителния предприемач. При писмен уточняващ въпрос на Actualno.com обаче защо тогава в графа "Съдружници" на "М Консулт 95" се появява името на фирма "София Централ", която се управлява от г-н Ваклин, ни беше обяснено, че това е било за много кратко време през 2012 година - около месец-два, заради което той не си го е спомнил при същинския разговор. А причината за участието, според обяснението, е, че към този момент Ваклин и Марио Кръковски са се разделяли като съдружници и е трябвало да поделят и съответните общи активи. За Ваклин е останал офисът на "Ваклин Груп" в "Света Троица", като документното оформяне е минало през влизане в съдружие в "М Консулт 95" за кратко време. Но, според Търговския регистър, Ваклин и Кръковски са останали съдружници във фирма "МС Консулт 2004" чак до септември, 2018 година. Строителният предприемач коментира, че в България законодателството и процедурите са такива, че за да затвориш фирма документно минават години, преди фактическото прекратяване на дейност.

"Присъствието на "София Централ" ООД през 2012 година в дружеството "М Консулт 95" е точно 57 дни и е представлявало юридически способ за извършване на апортна вноска. Целта е да се разпредели между бившите съдружници г-н Кръковски и г-н Ваклин собствеността на останалите непродадени обекти в последния им съвместен проект на бул. "Ген. Н. Г. Столетов" 11, завършен с разрешение за ползване през 2009 година и дружествата да оперират автономно с тези активи", гласи официалното писмено уточнение от "Ваклин Груп".

Проверка на Actualno.com в Търговския регистър показа, че "София Централ" действително влиза в "М Консулт 95" в края на септември, 2012 година и излиза в края на ноември, 2012 година. "София Централ" влиза с апортна вноска на няколко имота, намиращи се на бул. "ген. Николай Г. Столетов" 11 в София - предимно офиси. Точно там и до днес се намират офис-сградата и офисът на "Ваклин Груп".

Междувременно, Ваклин обвини "Биволъ" в лъжа заради тяхна статия за междуфирмените му връзки с Марио Кръковски. Той заяви, че "Биволъ" са публикували стара снимка от Google Street View на ул. "Ген Столетов 8", която показва отсрещната страна - "Ген Столетов 5", където се вижда обява на "София Централ".

"Снимката в нашия материал не отговаря на парцела, на който е построен блока, в който г-жа Ханчева е придобила апартамент под пазарни цени, и който се намира на Столетов 8 (ЕКАТТЕ 68134.1201.1050). Тя отговаря на парцела точно срещу него на номер Столетов 9 (ЕКАТТЕ 68134.1201.1055), който е съсобственост на г-н Ваклин и г-н Кърковски, чрез участията им във фирмата "София Централ" ООД. Грешката е наша заради объркана интерпретация на данните системата Street View на Google". Така сайтът за разследваща журналистика "Биволъ" отговори пред Actualno.com на обвинението на Ваклин. Сайтът за разследваща журналистика коригира показания по-долу на снимка материал, чието заглавие стана "Ваклин финансирал сградата, в която жената до Гешев взела евтин апартамент"

Изгледът на улицата и парцела, където Ханчева купува евтиното жилище

Съпоставка за номера на имота, показан в материала на "Биволъ" - съседният имот е обозначане като номер 3.

Изгледът към имота, където сега е жилището на Ханчева (вдясно) и имота, показан от "Биволъ" (вляво)

Делото "Иванчева"

Попитахме изрично г-н Ваклин дали при описаните по-горе връзки не е трябвало зам.-главния прокурор Иван Гешев да се оттегли от делото срещу Десислава Иванчева. В отговор строителният предприемач напомни, че пред съда делото е водено от прокурор Илиян Рангелов. Зададохме и въпроса защо тогава Иван Гешев ръководеше операцията по ареста на Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова, а обяснението на Ваклин е: "Не мога да кажа - можете да зададете този път към органите". "Прокурорът Гешев го видях по телевизията при ареста. Не съм го виждал преди това", категоричен е строителният предприемач.

Пред камера, Александър Ваклин с помощта на своя адвокат представи и гледната си точка за делото "Иванчева", като акцентира на определени тези от мотивите на съдия Иво Хинов, който на първа инстанция осъди Иванчева на 20 години затвор, а Петрова - на 15 години затвор. Основната теза, че делото не е нагласено, е заключението на съдията, че всъщност първоначално сигналът на Александър Ваклин е прехвърлян по различни прокуратури и е имало нежелание случаят да бъде поет. Друг аргумент в подкрепа на това виждане е, че е имало досъдебно производство срещу Иванчева още преди Ваклин да подаде сигнал и всъщност сигналът на строителния предприемач е присъединен към производството. Първоначалният сигнал е подаден от мъж, описан с фамилията "Пешев", но Александър Ваклин не знаеше дали той въобще се е явявал пред съда.

Строителният предприемач изрично подчерта, че е изпълнил гражданския дълг така, както го вижда. Той наблегна на заключение на съда, че Иванчева го е карала да оттегли пусната срещу него жалба в Административен съд-София и това се квалифицира като принуда да се откаже от правосъдие.

Интересно обяснение даде Ваклин и относно репликата на Иван Гешев как Иванчева и Петрова светнали като коледна елха. Според казаното, пред съда е имало заключение, че липсата на специално вещество по ръцете на Иванчева може да се обясни с това, че тя се е потила и то е избледняло.

Пълният разговор с Александър Ваклин вижте във ВИДЕОТО:

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Багеррр 5 Багеррр преди 3 месеца Профил на трол?
  200 300К евро? Кви са тия багери бе батенце... То бетер ЕС класа. Той се изкара голям майстор на жалби и съдилища? Вече се чудя дали е строител или адвокат, май е сбъркал попрището... Пуснал жалби, кой ги чете бе човек?! Жалба се предвижва само, запомнете го само ако е удобно на тия които поръчват музиката... Нарушавали му правата!? Ми и на нас ни ги нарушават нон стоп. Момчето е наредено играят к виж още ›› омбина с гайката, умен но според мен неискрен
 • Анонимен 4 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Само найвник може да повярва че няма поръка.
 • Анонимен 3 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Този май че много се усра, дали да не започне да си носи новите дрехи ?
 • Анонимен 2 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Ваклият Сашко дали ще стане столетник ?
 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  На този Александър "Велики" трябва да му отрежат Мадурите и да ги дадат на Гестапото да ги изяде !