Комарницки: Г-н Щосел очевидно смята, че ние сме страна от третия свят и тук всичко е позволено

11827
Комарницки: Г-н Щосел очевидно смята, че ние сме страна от третия свят и тук всичко е позволено

Актът на сваляне на карикатури от медии е симптоматичен не само за болната ни медийната среда, но и за цялото ни общество.

Така коментира пред БНР карикатуристът Христо Комарницки случая със свалената карикатура на Чавдар Николов от сайтовете на Нова телевизия.

Комарницки: Единственият стандарт е да си честен и открит

"Единственият стандарт е да си максимално честен и открит в това, което правиш". Така Христо Комарницки описа пред Би Ай Ти етичните с...

"Нямаше абсолютно никаква реакция от творческите съюзи, от тези, които са длъжни да реагират веднага на едно такова посегателство върху свободното слово, върху свободата на изразяване. Това не говори никак добре за нашето общество. Не само за медиите", смята Комарницки.

Видеокарикатурата на Чавдар Николов, посветена на Бойко Борисов, беше свалена от сайта на Нова и vbox7. Последва бурна обществена реакция, а изпълнителният директор на медийната група Дидие Щосел, към която принадлежи Нова телевизия, поднесе извиненията си.

"Г-н Щосел би трябвало да е наясно каква ще е реакцията в Европа, ако там се случи нещо такова. Очевидно той смята, че ние сме страна от третия свят и тук всичко е позволено. Това е големият проблем. Ние трябва да решим към кой свят принадлежим, дали сме страна от третия свят, дали сме европейска държава, дали сме някакво ориенталско султанство. Трябва да вземем някакво решение категорично", заяви карикатуристът.

Според Комарницки трябва да има твърд отпор на всички опити за цензура.

Свалили карикатурата, осмиваща Борисов, заради изтекъл договор

Карикатурите на Чавдар Николов са премахнати от сайта на Нова телевизия и от платформата за видеосподеляне VBox7, защото договора му с ...

Днес в градинката пред Кристал в София се организира протест в защита на свободата на словото.

Свалянето на карикатурите на Чавдар Николов коментира и Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти в България, която излезе с позиция по казуса. Според него до момента не е ясен отговорът на въпроса дали става въпрос за цензура или за автоцензура.

"И двете хипотези ми се струват еднакво страшни и неприятни. Те показват средата, в която живеем. Ние нямаме отговор на въпроса защо, дори след поемането на отговорността от директора на медийната група на Нова Дидие Щосел. Ние разбрахме, че той показва, че е чужденец, но не разбрахме това какво общо има със ситуацията. Този случай показва, че автоцензурата с външния натиск е доста по-широко разпространен. Има много такива случаи, които просто не стават толкова публични, защото не са в толкова голям мащаб. Но добре е, че има и други канали. Мисля, че всички, които са взели това решение, са се убедили, че това е изключително глупава постъпка", каза Радев.

Той определи като кризисен ПР реакцията на премиера Бойко Борисов във връзка със свалените карикатури. Вчера премиерът заяви, че няма нищо общо и дори обеща да публикува на личния си Facebook профил шаржове със своя лик.

Национална телевизия свали видео карикатура, хулеща Борисов, от сайтовете си

Видео карикатурата на Чавдар Николов, посветена на мутрите, които „арестуват“ мигранти по границата с Турция с белезници &b...

Това е реакция, която е за намаляване на щетите от това, което се случи, заяви Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти в България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com