Коментар №2 на седмицата: По Борисов: Ако зърнарите бяха програмисти

3156
Коментар №2 на седмицата: По Борисов: Ако зърнарите бяха програмисти

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра над 3000 ваши прочитания в Actualno.com.


Трикратният ни експремиер г-н Борисов призова да не гледаме само майбасите на зърнарите, а да погледнем и какви коли карат хората от IT сектора.

Доста последователно от негова страна. Преди време в изказване за безработицата препочъча на студентите да стават овчари, защото много се търсело по цяла Европа агнешко и овчО месо. Или пък да се заемат със зеленчукопроизводството. "Ама не - той бил IT специалист!", каза тогава лидерът на ГЕРБ. Някак съвсем логично цяла една прослойка беше пратена да пасе овце. Не каква да е прослойка, а може би най-интелигентната - хората на бъдещето. Хората, които градят новото съвремие в целия свят. Хората, които движат прогреса.

Ами добре, щом така мисли Борисов, сигурно така мислят и избирателите му - за какво са ни програмисти, овчари са ни по-нужни. Включително в управлението. Че кой иначе ще пасе тоя народ, свикнал да се отнасят с него като с добитък, да дои данъци и да стриже глоби и всевъзможни такси, за да се понахранва администрацията. Същата онази, която дава пари на ония с уедрените земеделски площи да развиват зърнопроизводството, а те освен трактори си купуват поршета и яхти.

Златни: Зърнопроизводителите, взели най-много субсидии от ЕС

Впрочем, точно при Борисов започна най-мащабното раздаване на пари за този сектор и в това отношение не можем да се съмняваме кой командва зърнарите. Не е Радев, както писаха приближени до Борисов медии. Радев пари не им е давал, а в управленията на Борисов са им отпускани милиарди. И за да ги защити, обръща фокус към програмистите.

Трогателно е неговото внимание и като проевропейски политик, и като уж успешен управленец към този бранш, а още по-трогателен е призивът му конкретно за автомобилите, които трябва да бъдат сравнени с тези на зърнарите. Програмистите масово карат най-прости автомобили, с каквито се движат всички средно заможни българи. Програмистите като цяло са умни хора и изобщо не парадират с пари. Там състезанието е кой знае повече, кой може повече, а не кой колко е отмъкнал от държавата.

Нека да направим едно уточнение - ничия кола не би дразнила обществото, ако е придобита без държавни субсидии. Твърде много данни се изнесоха за парите, с които редовите данъкоплатци захранват зърнения бизнес и сравнението с технологичния бранш изобщо не е в полза на зърнарите. Само по себе си подобно сравнение е безумно, но нека да видим за какво все пак става въпрос.

Технологичните компании сами си пробиват път - и на родния пазар, и на световния. Дават път в живота, а не просто хляб, на десетки хиляди млади българи. За тях държавата не се грижи така, както за земеделието и животновъдството, които, както знаем, процъфтяват у нас - ядем най-вкусния хляб и най-доброто месо. Или ...

Ако зърнарите бяха програмисти, щяха да си правят бизнеса не на гърба на данъкоплатеца, а със собствени усилия. На държавна хранилка лесно се става милионер. Че някои са вече милиардери и имената им са публична тайна. Защо пък не, явно сме богата държава. Само дето обикновените хора усещат нещата по друг начин.

Вместо да ни кара да сравняваме колите на програмистите с тези на зърнарите, Борисов по-добре да каже като премиер по колко пари е дал на всеки от тези два сектора. Ето това сравнение би било ценно, полезно и държавническо. Другото са предизборни лакърдии.

Автор: Стефан Стефанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com