Коментарите след случая с Митко: Пловдив застана на страната на правдата

2784
Коментарите след случая с Митко: Пловдив застана на страната на правдата
Снимка: Пловдив

„Това, че Митко е добре познат там, позитивно приеман, докато явно съдържателят на заведението е създавал доста проблеми в предишните месеци". Така коментира за БНР Никола Венков от Института по философия и социология при БАН, изследовател на политика на съвместно съществуване на градовете във връзка с нападението над Митко от собственик на заведение в квартал "Капана" в Пловдив.

Според него българските институции много внимателно преценяват кой стои от двете страни на даден конфликт, за да решат дали да вземат някакви мерки или не.

"Българското общество е много разнородно, в него има всякакви позиции. Проблемът, е че досега единият краен сегмент беше много видим и създаваше впечатлението, че това е общественото мнение на всички, докато друг важен сегмент, който трябваше да му се противопостави имаше тази възможност, си мълчеше. Това събитие има шанс да започне едно движение на този друг сегмент, но този друг сегмент да започне да изразява мнението си без да се страхува, че ще бъде обвинен, че това са НПО-та, активисти на Запад, защото това също беше конструиран образ от крайни националисти, които обезсилваха всякаква реакция срещу тях", допълни в предаването „Хоризонт до обед“ Никола Венков.

Главният редактор на "Филибелии" Абдулсамед Вели, гласът на Столипиново, коментира, че за първи път в историята на Пловдив българското общество застава зад някой от квартал "Столипиново".

"Митко не е единственият в квартал "Столипиново" с такова сърце, с такова възпитание, с такава култура, Митко е само една частица, една искра от целия огън. Но те са невидими, защото не се пише за тях. Медиите изобщо не пишат за доброто, а за лошото. Има доста образовани хора, с които трябва да бъдем похвалени, но и те остават в сянка".

По думите му в град Пловдив съществуват хора, които виждат реалността и застават зад правдата, а не зад крайно десните виждания.

"Ако продължава така и занапред да се защитава правдата, говоря за правдата без значение от етническата принадлежност на самия човек повярвайте ми, че тогава ще станем още по-силни, защото и малцинството ще се включи в протестните искания на българите. Те от страх не искат да влязат, за да не се създаде етнически конфликт".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com