Конституционният съд ще реши за Истанбулската конвенция на 27 юли

3051
Конституционният съд ще реши за Истанбулската конвенция на 27 юли
Снимка: БГНЕС

В последния парламентарен ден преди лятната депутатска ваканция – 27 юли, ще стане ясно решението на Конституционния съд дали Истанбулската конвенция противоречи на основния закон.

Заради искането на 75 народни представители от ГЕРБ беше временно замразена процедурата по ратификация на, както е оригиналното ѝ име, Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. От положителното или отрицателното становище на конституционните съдии по предизвикалия бурни политически и обществени полемики документ ще зависи и как ще продължи пътят му. Ако КС обяви, че той противоречи на основния закон, депутатите ще трябва да решават дали да променят Конституцията, за да може Конвенцията да бъде ратифицирана. Ако пък бъде констатирано съответствие, документът ще се върна в НС, разбира се, наесен, и съдбата му ще е въпрос на гласуване. Засега твърдо "за" ратификацията на ИК заявяват само от ГЕРБ.

Борисова реалност: Срам заради Истанбулската конвенция, САЩ били блатото на корупцията

Срам ме е, че не можахме да представим Истанбулската конвенция по начин, по който да убедим обществото защо по-голямата част от Европа ...

Ден преди днешното заседание на КС в социалните мрежи се появи информация, че с резултат 7:5 топсъдиите са постановили, че Истанбулска конвенция не противоречи на основния закон в България. Този слух за решение, без да има решение, беше определен от член на КС като фалшива новина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com