Кр. Георгиева: ЕК е готова да помогне за ситуацията с Мизия

19670
Кр. Георгиева: ЕК е готова да помогне за ситуацията с Мизия
Снимка: БГНЕС

 

И лятото не ни дава покой. С тревога следя това, което се случва в Мизия. Както всички българи ме боли за страданието на хората. Това написа българският еврокомисар Кристалина Георгиева в профила си в социлната мрежа Facebook.

Тя допълва, че Европейската комисия е в контакт с българските власти и е готова да помогне, ако помощ бъде поискана.

800 души досега са евакуирани до момента в Мизия

В момента спасителни екипи от около 100 служители на ГДПБЗН работят на 7 участъка в Мизия. Досега са евакуирани над 800 души, съобщиха...

Моите съболезнования на семействата, които са загубили близки, заявява в заключение Георгиева. 

Бедстващите хора в Мизия имат нужда от лекарства, храна и вода. Това съобщи за Дарик радио Малинка Мариновска, главен секретар на общината, която пряко отговаря за настаняването на евакуираните хора. По думите й предупрежденията за идващата висока приливна вълна са направени още в петък, но много хора са отказали да бъдат евакуирани.

Междувременно отец Иван от Нови хан, който е дал подслон на над 220 души в църковния имот в Нови хан – легендарен пример за съпричастност и доброта, е в наводнената Мизия. Той предлага подслон в приюта си на пострадалите, предаде БГНЕС.

Отецът също предполага, че е възможно причината за пороя да е скъсана язовирна стена. Според него потопът в Мизия и в други части на България по различно време тази година е божие наказание.

Една е потвърдената жертва в Мизия, МОСВ: Няма прелял язовир*

Жертвите на водната стихия в Мизия станаха две. Загинала е възрастна жена, съобщи БНР. Информацията впоследствие бе опровергана от глав...

Значителни части от град Мизия остават под вода. Водният ад вече взе и първите си две жертви: мъж на 60-годишна и жена на 80-годишна възраст. Все още има неоткрити хора, които трябва да бъдат евакуирани. В града няма ток и вода. Общият брой на евакуираните достига 800 души.

В спасителните дейности участват много местни доброволци, служители на полицията и пожарната, които са подпомогнати от военнослужещи със специализирана техника.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com