Край на гръмките реклами

8617
Край на гръмките реклами

Идва краят на гръмогласните реклами по телевизиите и радиата. Звукът им ще бъде изравнен с този на останалите предавания. Това е заложено в специален текст в Закона за радио и телевизия, който в момента се обсъжда, съобщи депутатката Даниела Петрова, шеф на парламентарната комисия по култура, гражданско общество и медии, предаде Стандарт нюз.

Тя прогнозира, че до края на годината ще бъде приет Законът за културно-историческото наследство. Широки дискусии се водят по предложението на Министерството на културата за трансформиране на Националния институт за паметниците на културата в държавно предприятие „Недвижимо културно наследство”, припомни депутатката. Според нея сегашният щат от 50 човека не може да изпълни законовите срокове за 4000 преписки на година. Предприятието ще бъде със самостоятелен бюджет и няма да изгуби административния си капацитет и научно-изследователска дейност, но хората могат да вземат по-добри възнаграждения. Сегашните заплати в НИПМ са между 435-480 лева на месец.

ЕС забрани наградите срещу заплащане

Съдът на ЕС тотално забрани агресивните търговски практики, създаващи у потребителя невярно впечатление, че вече е спечелил награда, ...

Другата гореща полемика по проектозакона е даването на археологическите проучвания по ЗОП. Според Даниела Петрова има екипи археолози, които са монополизирали дейността.

С 4.5 млн. лева е завишен бюджетът на Министерството на културата за 2013 година. Общо 122.5 млн. лева са парите за култура догодина, като с европейските средства сумата ще стигне до 300 млн. лева. До 10 % завишение на заплатите ще получат работещите в библиотеки, музеи и галерии. Повече пари ще има и за училищата по култура и изкуства.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com