Кръстина Таскова от „ВОЛЯ“: Хората подкрепят напълно предложението ни за безплатни лекарства

8828
Кръстина Таскова от „ВОЛЯ“: Хората подкрепят напълно предложението ни за безплатни лекарства
Снимка: партия "ВОЛЯ"

Кръстина Таскова е депутат и зам.-председател на ПП "ВОЛЯ". Представлява 27-и Старозагорски избирателен район. Член е на Комисията по здравеопазване и на Комисията по земеделието и храните. По професия е икономист, омъжена е, има две деца. Преди да влезе в политиката има успешна бизнес кариера.

Госпожо Таскова, точно преди седмица обявихте, че стартирате национална кампания за въвеждане на безплатни лекарства. Как протичат срещите ви с хората до момента?

Първо нека припомня, че предложението на ВОЛЯ е учениците до четвърти клас да не плащат за лекарства, както и пенсионери над 65 години. За учениците от пети до осми клас лекарствата да са с 50% намаление. Това е темата, която обсъждаме с хората в рамките на кампанията. Срещите ми до сега показват, че хората подкрепят тази идея. За съжаление, всички възрастни ми споделят истина, която ние добре знаем- че всеки месец отделят половината си пенсия за лекарства и с останалата трябва да преживеят. Давате си сметка колко са пенсиите, нали?! Така че, според нас от ВОЛЯ, когато и да се въведат безплатните лекарства за тези групи граждани, които изредих, все ще е късно. България закъснява с тази политика. Нямам обяснение защо партиите от статуквото 30 години не са го направили. Трябваше да се появи ВОЛЯ в парламента, за да повдигнем този въпрос.

Кръстина Таскова от "ВОЛЯ" настоя за реални мерки срещу демографския срив

Зам.-председателят на парламентарната група на ВОЛЯ Кръстина Таскова притисна със серия въпроси вицепремиера Марияна Николова, която от...

Ще търсите ли подкрепа от парламентарните партии?

На този етап очакваме мощна подкрепа от хората, защото този въпрос засяга всяко едно българско семейство, всеки човек. Когато народът поиска нещо, то политиците са длъжни да го изпълнят. Ако ние от ВОЛЯ имахме възможността да вземаме управленски решения, безплатните лекарства отдавна щяха да бъдат факт.

Не се ли опасявате, че ще Ви обвинят в ранна предизборна кампания и привличане на гласове?

Работата на всяка партия е да привлича избиратели. Особено месеци преди избори. Не виждам нищо нередно в това. Вижте, нещата стоят така- ако хората са искали безплатни лекарства и са избрали дадени политици в парламента с очакването те да го свършат, чудесно. Но виждаме, че това не е направено. А народът подкрепя идеята. То тогава излиза, че са се доверили на грешните политици и са останали измамени.

Нашата идеология е друга- ние даваме възможност на избирателите да припознаят политици, които реално ще им свършат работа. Затова досега не сме подвели никого. Защото думата на народа за нас от ВОЛЯ е по-силна от закон!

"ВОЛЯ" остава на позиция за отлагане на Закона за социалните услуги

Парламентарната група на ВОЛЯ ще продължи да настоява за отлагане с шест месеца на Закона за социалните услуги, който трябва да влезе в...

Най-важното не е ли откъде ще дойдат тези пари за безплатните лекарства?

Важно е, разбира се. Пари в държавата има. След като се намериха три милиарда в аванс за няколко самолета, които не се знае кога ще получим, значи трябва да се намерят и за здравето на хората. Даже бих казала, че на първо място е здравето, после всичко останало. Такава е нашата визия. Приоритетите трябва да са подредени правилно и в интерес на народа. След като сме първи по военни разходи в ЕС, а на последно място по разходи за здравеопазване…изводите се виждат ясно. Това не е нормално. Особено за една застаряваща и изчезваща нация. Ако сега не се вземат мерки, последствията ще са още по-тревожни. В този смисъл здравето на българите вече е въпрос и на националната сигурност. Ние сме направили точни финансови разчети и ще ги предоставим на останалите партии, когато стигнем до този етап на кампанията.

Как ще продължи кампанията Ви?

Тя започна от Стара Загора, Бургас, София. От 1 юли ще обхванем още областни градове, после ще отидем и в по-малките. Благодаря на екипа на Аптеки „Марешки”, че ни предоставят възможността на тяхна територия да провеждаме разговорите си с хората. Защото къде, ако не в аптеката, е най-нормално да говорим за цените на лекарствата?! Нека скоро ни очакват и в Благоевград, и в Плевен, и в Шумен…Искаме да чуем гласа на народа и неговата воля на какви цени да бъде лекуван.

Ще подчертая и още нещо – в този парламент единствено Веселин Марешки и няколко колеги от групата на ВОЛЯ сме доказани специалисти в областта на лекарствените политики. Така че кой, ако не ние, трябва да предложи тези идеи?!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...