Кунева: Събитията в Орландовци са реакция, че няма правосъдие

11890
Кунева: Събитията в Орландовци са реакция, че няма правосъдие
Снимка: БГНЕС

Събитията в Орландовци и Гърмен са реакция, че хората нямат достъп до ред и правосъдие бързо и ефективно. Правосъдие, на което можеш да разчиташ в битовия смисъл на думата и за нещо много по-голямо. Това заяви Меглена Кунева, вицепремиер по координация на европейските политики и институционалните въпроси, на кръгла маса за правната рамка за растеж и заетост в България, предаде БГНЕС.

Кунева отново подчерта, че проблемът с ромското население е много тежък, защото е въпрос на неграмотност и за това до каква степен знанията ни са адекватни. "Това не е въпрос само до матури, които сами по себе си имат вече шокиращи резултати, а и за ранното напускане на училище с всички възможни санкции, на което сме свидетели. Въпросът не е само при родителите, но и при учителите", смята вицепремиерът. 

120 000 души трябва да се проверят по антикорупционния закон, заяви Кунева

Има притеснения как ще се тълкува един или друг текст от Закона за антикорупцията, дали не се навлиза прекалено много в личното прост...

Тя изрази мнение, че консервативността на съдебната система е плюс, защото тя трябва да бъде устойчива, а консерватизмът често се приближава до честността. "Нашата съдебна реформа ще е много трудна, защото имаме спънка с конституцията и едно решение на Конституционния съд от преди години. Това е проблем, но нямаме право да се оправдаваме, че не можем да променим достатъчно дълбоко конституцията, когато става дума за борбата с корупцията", добави Кунева. 

Вицепремиерът каза, че 3 години и половина не е бил избиран главен съдебен инспектор и тя самата започвала да се съмнява във възможността за взимане на колективно решение. "Трябва да имаме и добро процесуално законодателство и добро материално право, освен съдебната реформа. Еднаквата съдебна практика е изключително важна за България. Правните случаи да се решават еднакво е задължително за всяка правна система, включително и за българската", посочи Меглена Кунева. Тя е категорична, че функционирането на съдебната система, според очакванията на обществото, е все още далече. Според нея всичко се прави с хората, но най-важно е кой правораздава и при какви правила, както и да се следи законът да се прилага еднакво за всички. 

Кунева смята, че вече сме станали много добри по отношение на писане на доклади, стратегии, програми и документи. "С това, обаче как от един документ и анализ да изкачим следващото стъпало - не. Веднага този, който е предложил доклада или анализа, трябва да предложи и план за действие и да въведе в проста табличка кой режим и акт, който е незаконосъобразен се отменя. Не предлагам ядрена физика, а просто след като се направи доклад да се прилагат на практика изводите му", заяви Кунева. 

Тя даде за пример практиката на голям град като Лондон, която, според нея, може да се приложи и у нас. "Бюджетът на Лондон е от голяма величина, но всеки разход се публикува всеки ден, дори и за метлите и кламерите. Това е нещо, което може да приложим. Ако успеем по този начин с прозрачност да върнем доверието, може би, много от травмите, от които страдаме ще могат да бъдат излекувани", допълни вицепремиерът по европейски политики.

Накъде върви говоренето около промените в Конституцията?

Това какви изменения на Конституцията ще бъдат приети от Народното събрание, не зависи от министъра на правосъдието. Дебатът върви зл...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com