Къща, в която е живял Димитър Димов в София, беше съборена (ВИДЕО)

10552
Къща, в която е живял Димитър Димов в София, беше съборена (ВИДЕО)
Снимка: "Спаси София" / Facebook

"Още една емблематична и красива къща, в която за кратко е живял и писателят Димитър Димов в столичния квартал "Лозенец", вече е минало. Безмилостно срутена от багерите, които заради алчни интереси, некомпетентна Община и колективното ни бездействие спрямо миналото ни, вече прегазиха и унищожиха половин София." Това написаха от неправителствената гражданска организация "Спаси София" във Фейсбук страницата си тази сутрин, а създателят й и общински съветник Борис Бонев се включи на живо от улицата пред съборената къща.

Последва иронично и метафорично преименуване на улицата, носеща името на големия български писател, и залепване на стикер с новото име върху старата табела.

"И тъй като къщата на човека, в чиято чест бе именувана ул. "Димитър Димов" вече я няма, предлагаме ново подходящо име за нея - ул. "Още два 5-етажни блока". Точно толкова банални, нехармонични и натоварващи градската среда, както и останалите хиляди преди тях", категоричен беше Бонев, който не пропусна да атакува и критикува остро действията на кмета на столицата:

"Вината за безвъзвратното обезобразяване на София е на Фандъкова, която няма нито отношение, нито любов към нея. За 12-те си години на кметуване, тя можеше да промени всичко това, но нито поиска, нито посмя. Кметът на столицата не поиска общ устройствен план (ОУП), който да понижи параметрите на застрояване, а точно обратното - свързано застрояване и надута плътност за всеки желаещ.

ГЕРБ не допуснаха мораториум на строителството, за да се изработят нови ПУП-ове (подробни устройствени планове, бел. ред.). Зам.-председателят на управляващата партия Фандъкова, не се пребори за ново законодателство, което, подобно на цяла Европа, да забрани всеки инвеститор да прави каквото си иска в града. Не - тя не предприе нищо и затова ще бъде запомнена като унищожител на София!"

В събарянето на стара постройка с оригинална архитектура от "Спаси София" виждат поредното заличаване на автентичния дух на града. 

От неправителствената организация уточниха, че многократно са подавали сигнали до Министерството на културата с искане за повишаване на статута на защита на различни къщи или за сгради, които да бъдат направени паметници на културата, но за съжаление без резултат.

От репортаж на bTV преди ден стана ясно, че по проект на мястото на съборената къща ще се появят две нови жилищни сгради. Министерството на културата е дало становище, че къщата: "не притежава статут на недвижима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство".

Във видеото кметът на район "Лозенец" Константин Павлов коментира, че разрешението за строеж, визата и подробният устройствен план са били обжалвани в съда от съседи. Но и трите обжалвания са паднали и накрая просто не е имало друг избор, освен да бъде издадено разрешението.

По-късно Павлов пусна и официално становище по темата във Фейсбук, заедно със снимки:

"Много е тъжно, но районната администрация трябва и може да постъпва единствено в рамките на закона и ако проблемът е в закона, то той трябва да бъде променен, така че да защити обществения интерес. Необходимо е и ако държавата смята нечия частна собственост за обществена ценност да обезщетява справедливо собствениците ѝ, защото така е редно. Държавата няма регистър на паметниците на културата, което означава, че общината няма база, към която да добавя паметници на културата, а и няма голям ентусиазъм за това."

Дъщерята на Димитър Димов, писателката Теодора Димова, също коментира случилото се във Фейсбук профила си: "Не съм сигурна, че това беше най-добрият начин да почетем паметта му."

В София ще изчезне вилата на Димитър Димов, ще я заместят два блока

Вилата (не къщата) на писателя Димитър Димов ще бъде съборена. Постройката се намира на ул. "Димитър Димов" в кв. Лозенец. На нейно мя...

Авторът на "Тютюн" умира на 1 април 1966 г. в румънската столица Букурещ и тази година се навършиха 55 години от кончината му.

В публикацията си в социалната мрежа Димова допълва и фактологията, според която къщата е частна собственост на първата съпруга на Димитър Димов - уважаваната и талантлива преводачка Нели Доспевска, правнучка на художника Станислав Доспевски.

Димитър Димов е живял в нея само няколко месеца - от късната зима на 1944-та до ранната пролет на 1945-та. След това е наел квартира на ул. "Сан Стефано". Къщата-музей на писателя се намира на ул. "Кръстьо Сарафов" 26, където е прекарал последните 12 години от живота си, и където в последните години привлича много хора, особено млади.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com