КЗК заподозря над 30 фирми в злоупотреба с програмата за саниране

4674
КЗК заподозря над 30 фирми в злоупотреба с програмата за саниране
Снимка: МРРБ

Картел за злоупотреба с програмата за саниране разкри Комисията за защита на конкуренцията. На сайта си тя съобщава, че е срещу повече от 30 фирми изпълнители е предявила твърдения за извършено нарушение на чл.15, ал.1 от Закона за защита на конкуренцията. А именно: "Забранени са всякакъв вид споразумения между предприятия, решения на сдружения на предприятия, както и съгласувани практики на две или повече предприятия, които имат за цел или резултат предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията на съответния пазар, като: 1. пряко или косвено определяне на цени или други търговски условия".

Според комисията, нарушенията на фирмите се изразяват в забранено споразумение за манипулиране на процедура по възлагане на обществена поръчка по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, открита с решение от 10.03.15 г. на кмета на община Пловдив - Иван Тотев.

Проверяват фирми за картел в програмата за саниране

Служители на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) са направили проверка в три софийски фирми, които участват в програмата за ен...

Производството пред Комисията за защита на конкуренцията е образувано по сигнал на градоначалника на Търговище - Дарин Димитров. Той изпратил информация и доказателства за договорки между участниците в обществена поръчка на търговищка община за разпределяне на обектите, възлагани в рамките на Националната програма за енергийна ефективност

Вследствие на получения сигнал, комисията извършила внезапни проверки на място в офисите на трима от участниците. Иззети са били копия на електронна кореспонденция, съдържащи данни за подобни договорки между участници и в други процедури за възлагане на обществени поръчки по Националната програма за енергийна ефективност, включително и в горепосочената процедура на кмета на община Пловдив. На базата на събраните доказателства Комисията за защита на конкуренцията е установила като ответни страни в производството други търговски дружества и еднолични търговци, както и техни обединения, участници в обществени поръчки по програмата за саниране в общините Пловдив и Гоце Делчев.

Въз основа на установените факти и обстоятелства, Комисията счита, че е налице картел, имащ за цел предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията на пазарите на изготвяне на обследвания за установяване на техническите характеристики и на технически паспорти на сградите и изготвяне на обследвания за енергийна ефективност на сгради и предписване на необходимите енергоспестяващи мерки.

В срок от 45 дни адресатите на определението имат право да представят писмени възражения по предявените твърдения. Срокът започва да тече от деня на получаване на определението.

Управленски нагласи програмата за саниране пак да стане активна (ВИДЕО)

От догодина се възстановява програмата за саниране, сега търсят модел. Това съобщи премиерът Бойко Борисов по време на посещение в Паза...

Имената на фирмите, в които се е усъмнила комисията за защита на конкуренцията, са публикувани на сайта й:

„Проджект Планинг енд Мениджмънт“ ООД, „Ивалс – Дренски“ ЕООД, „Ди Ви Консулт БГ“ ООД, „Трансконсулт – БГ“ ООД, „Полисструктор“ ЕООД, „Енерджи Про ДМ“ ЕООД, „ЗС Консултпроект“ ЕООД, „Инфра консулт груп“ ООД, „Графити“ ООД, „Енергийна ефективност“ ООД, „Супервайзер“ ЕООД, „Енерджи Ефект“ ЕАД, „ЕП Консулт“ ЕООД, „СМ Контрол“ ООД, „Българо-австрийска консултантска компания“ АД, „Корект Консултинг“ ООД, „Научноизследователски строителен институт – НИСИ“ ЕООД, „ЛЕСС“ ЕООД, „Йода“ ООД, „Контрол-Инвест“ ЕООД, „Микс Инженер Консулт“ ООД, „Пловдивинвест“ АД, „Стройконтрол“ ООД, „Тракия Гарант“ АД, ЕТ „Билдбой - Емил Бойчев“, „Софена“ ЕООД, „Д – Консулт“ ООД, „Ефектива“ ЕООД, „Стройнорм“ ЕООД, „Геоарх“ ЕООД, „Вигора“ ЕООД, „Степ“ ЕООД, „Архкон Проект“ ЕООД.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com