КЗП вече над година не отваря важни доклади за цените на мобилните услуги

5167
КЗП вече над година не отваря важни доклади за цените на мобилните услуги
Снимка: iStock/Guliver

През 2023 г. е имало три доклада, внесени от компетентна дирекция до ръководителя на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Стоил Алипиев, относно индексацията на цените на мобилните услуги. В тях има аргументи за обявяване на неравноправна на тази клауза в договорите между телекомите и потребителите, която дава право на операторите да повишават цените съгласно натрупаната инфлация през предходната година.

"Странно защо, година и един месец вече тези три доклада не са влизали на заседание в комисията. Дължим на обществото отговори", разкри членът на КЗП Константин Арабаджиев. "Г-н Алипиев вече година и един месец ги държи в кабинета си, за да не гласуваме тази клауза като неравноправна", твърди той.

В открито заседание комисията, членове на Комисията за регулиране на съобщенията, представители на омбудсмана Диана Ковачева, на Министерството на икономиката и на различни НПО дебатираха дали клаузата е неравноправна, има ли как да се намалят цените и какви действия ще предприеме КЗП.

Председателят Стоил Алипиев обяви, че ще се информира и ще изготви доклад, който ще бъде гласуван в КЗП. "Какво ще бъде решението - не мога да кажа, то не е предизвестено и не знам дали колегите ще бъдат съгласни с това, което ще бъде в доклада", посочи той като заключение от срещата.

Намерението на телекомите

И трите големи мобилни оператора – A1, Vivacom и Yettel – обявиха, че ще вдигнат цените на услугите си заради натрупаната през миналата година инфлация. Конкретика първо дадоха от Vivacom – телекомът ще използва индекса годишна инфлация през декември 2023 (спрямо декември 2022), която е 4,7 на сто - с толкова ще поскъпнат плановете.

Още: След Vivacom и A1: Yettel също вдига цените

От Yettel заявиха, че повишение ще има с 9,5%, като посочиха, че средногодишната инфлация за 2023 г. е била точно толкова. От A1 още не са обявили точен процент на повишението.

Миналата година телекомите вдигнаха цените си с над 15% заради инфлацията. Те имат право на това според общите условия по договорите със своите потребители.

Реакциите на политиците

Омбудсманът Диана Ковачева се обяви против ново вдигане на цените на мобилните услуги. БСП посочи, че внася сигнали в Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за регулиране на съобщенията. Междувременно премиерът Николай Денков посочи какви мерки ще вземе кабинетът - те ще се основават предимно на диалог с операторите.

Още: Нинова призова за масови жалби в съда срещу мобилните оператори

"Ако няма аргументи защо българските граждани трябва да плащат повече, ще използваме всички механизми на държавата, за да предотвратим нерегламентирано увеличение на таксите", заяви министърът на икономиката Богдан Богданов.

Дебатът

Представител на омбудсмана заяви, че това е неравноправна клауза в договорите и общите условия на мобилните оператори, защото не е договорена индивидуално - потребителят не може да влияе на нейното съдържание. Тази клауза е сключена в ущърб на потребителя, аргументира се още представителят. Не е предвидено намаляване на цените в обратна посока - когато намалява инфлацията, тази цена се запазва и това води до необосновано обогатяване на мобилните оператори, гласят още мотивите от офиса на Диана Ковачева: "Потребителят не може да се откаже от договора, не може да предвиди и последиците от такава клауза в договора. Никой не ти казва: „Цената може да се измени“. Клаузата за индексация не носи по ясен начин информация за увеличението“".

Снимка: iStock/Guliver

Председателят на КРС Иван Димитров заяви, че "това, което можем да правим като колегиален орган, не засяга точно тези цени". "Ние регулираме цените на едро, което няма общо с казуса", добави той. "В публичното пространство се тиражират становища, че одобряваме общите условия на мобилните оператори. Това не е така от 2007 г., когато се въведе европейско законодателство. В КРС до 2011 г. са предоставяни общите условия за информация, след което и това изискване отпада. Също смятам да запозная колегите и със становище да кажем как ще участваме в темата", посочи Димитров.

Ще има ли по-ниски цени при намаляване на инфлацията?

От Министерството на икономиката са запознали и КЗП, и заинтересованите институции в лицето на омбудсмана. "Нашата позиция, която е константна и неизменна, е, че мобилните оператори имат право да индексират цените на своите услуги. Потвърдено е от Съда на ЕС, който казва, че индексирането не е изменение на уговорените условия. Но това не изчерпва казуса", смятат от МИ.

"Клаузата в договора създава значителна неравнопоставеност между правата и задълженията на двете страни. За да не бъде неравноправна, трябва да са изпълнени три условия. Първо, да е описано в договора по начин, който позволява предвиждане на промяната, в случая е така. Второ, обстоятелствата, свързани с индексация, да не зависят от субективната оценка на телекома, а да стават с критерии. Мобилните оператори се позовават на оценка на НСИ и това условие е изпълнено. Третото, бих казал най-важно условие, е клаузата да предвижда възможност както за увеличаване на тарифата, така и за намаляване на цените при понижаване на този индекс. Ние всички сме съгласни, че нарастващата инфлация не е вечно положение. Когато имаме дефлация, договорът трябва да предвижда възможност на промяна в посока надолу. Дали клаузата предвижда такава възможност - това е, което КЗП следва да отговори, запознавайки се с договорите на трите мобилни оператора", заявиха от икономическото ведомство.

Според тях става въпрос за прилагане и на национално, и на европейско законодателство. "Органът трябва да реши дали клаузата е неравноправна по смисъла на Закона за защита на потребителите и по смисъла на европейското законодателство", посочиха от МИ.

Сдружение за правна помощ на потребителите се аргументира, че не може и този, който увеличава с 4%, и този, който увеличава с 9%, да е прав. "В случая някой бърка и трябва да знаем кой. Компетентният орган, ако трябва и съдът, трябва да реши кой точно ще е индексът. Ако пък търговецът пък залага по-висок процент от заложения индекс, то това е нелоялна търговска практика. Въпросът с цените е въпрос на една друга регулация – регулацията на пазара. И когато всички търговски оператори в един хор увеличават цените с даден процент, за мен възникват въпроси, които да бъдат предмет на проверка. Такъв цялостен подход би гарантирал защитата на потребителите", обяви представител на сдружението.

Федерация на потребителите в България пък заяви, че няма как да се откажем от мобилния оператор Х, защото трябва да отидем при друг и се получава "Параграф 22". "Има разминаване между практиката на ЕК и условията, които са поставени на българските потребители. Имаме инициатива - всички заедно с жалба до Софийския градски съд. Категорично сме против този „терор“ на мобилните оператори над българските потребители", обявиха от федерацията.

Мая Манолова от „Изправи се.БГ“ отправи три предложения до КЗП: да задължи и трите мобилни оператора в 14-дневен срок да отстранят от общите условия в договорите тази клауза; да сезира съда за наличие на неравноправни клаузи в договорите и да настоява същите да бъдат обявени за нищожни; да се наложи санкция на трите мобилни оператора в максимален размер – 50 000 лева, заради продължаващо „прилагане на неравноправни клаузи“.

"МИ в спешен порядък да внесе в парламента предложение за изменение на санкциите при прилагане на неравноправни клаузи, обявени от съда за нищожни", каза тя. Според ЕС санкцията трябвало да е по-висока - 4 млн. евро, заяви Манолова.

Опонираха ѝ обаче, че телекомите не трябва да бъдат фалирани, защото това пак ще се отрази на джоба на потребителите - и то в много по-голяма степен.

КЗП бе призована и да покани мобилните оператори за диалог. Изникнаха също така въпроси как комисията е решила през 2021 г., че въпросната клауза в договорите е равноправна. Именно тогава тя бе активирана заради повишаването на инфлацията.

Още: Управляващите погват мобилните оператори след индексацията на цените

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com