Липса на част от оферта прекратила процедурата за "Железница"

4614
Липса на част от оферта прекратила процедурата за "Железница"
Снимка: БГНЕС

Установяването на липса на част от офертата на един от кандидатите компрометира процедурата до такава степен, че единствената законосъобразна възможност пред възложителя е прекратяване на процедурата. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов.

Той и Пирин Пенчев, който е член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), направиха изявления във връзка с прекратяването на процедурата „Проектиране и строителство на автомагистрала „Струма“ Лот 3.1 Тунел „Железница“, направено с решение на УС на АПИС.

Министърът е категоричен, че застава зад решението на възложителя - УС на АПИ.

Пенчев обясни, че на 31 март е било установено, че липсва част от офертата на един от участниците в процедурата. Образувано е досъдебно производство. Според него такова нарушение компрометира изцяло процедурата и принципите за публичност, прозрачност, честна и лоялна конкуренция. Това е и основната причина за прекратяването на обществената поръчка.

Прекратиха търга за най-дългия тунел на "Струма"

Агенция „Пътната инфраструктура” (АПИ) e прекратила най-големия строителен търг за изграждането на тунел "Железница" на авт...

Ако процедурата не бъде прекратена при такива нарушения, това би довело до 100% корекция от осигуреното европейско финансиране. „Към настоящия момент прекратяването на процедурата е единственото законосъобразно решение”, заяви Пирин Пенчев. В решението на УС са изтъкнати и други мотиви. От АПИ посочиха, че незабавно започват работа по подготовка на нова документация, така че следващото правителството да може да я обяви отново в срок от 2 до 3 месеца.

„Всички предприети от АПИ действия са изцяло в рамките на закона и с цел защита на обществения интерес”, посочи Пенчев.

Служебният министър Спас Попниколов бе категоричен, че продължаването на процедурата при сегашната ситуация би довела до спиране и пълна загуба на доверието на европейските ни партньори и цялостно компрометиране на дейностите по възлагане на обществените поръчки.

„Не мога да допусна такъв тип нарушение на правилата да бъдат потулвани и пренебрегвани. Убеден съм, че прекратяването на процедурата е единственото законосъобразно решение. При отговорно и професионално отношение в работата, процедурата може да бъде обявена отново след около 2 месеца. Проектирането и строителството на обекта да приключат в срокове по Оперативната програма”, посочи служебният министър. Според него редовния кабинет следва да предприеме всички мерки за ново обявяване на процедурата, без да допуска нелогично и необосновано забавяне. „Както и следва да продължи положените от нас усилия за обявяване на процедурата за изграждане на отсечката на Лот 3.2, а именно Кресненското дефиле, защото именно забавянето на тази процедура е най-същественият риск за загубата на европейски средства”, посочи той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com