Лишен от свобода стана иподякон в старозагорския затвор

2580
Лишен от свобода стана иподякон в старозагорския затвор
Снимка: Старозагорска митрополия

След 74-годишна пауза, за първи път от 1944 година насам, лишен от свобода бе подстриган за иподякон в храм, намиращ се на територията на затвор у нас. Младежът ще помага на отец Йордан Карагеоргиев в дейността му в затвора в Стара Загора, на чиято територия има четири параклиса и единствен по рода си в системата на затворите църковен храм „Св. Николай Мирликийски“.

В навечерието на Никулден, когато Българската православна църква отбелязва паметта на Преподобни Сава Освещени, в храма на старозагорския затвор днес служи Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, а на службата присъстваха заместник-кметът Иванка Сотирова, заместник областният управител Димитър Драчев и директорът на затвора старши комисар Иван Карушков. За последен път в затворническия храм архиерей е служил през 2004 година. В службата участва и квартетът при Шипченския манастир „Рождество Христово” с диригент Мария Бошнакова. С височайшото посещение на владиката днес се даде старт на инициатива на Старозагорската митрополия и църковното настоятелство при храма за безплатни очни прегледи на лишените от свобода.

Засега няма да има среща на институциите заради условията в арестите

Насрочената за днес следобед (4 декември) среща относно условията в следствените арести между правосъдното министерство, главния прокру...

Служението в старозагорския затвор започва още преди 1944-та, когато прекъсва с идването на атеистичния период, а на мястото за уединение с Бога се построяват килии за осъдените на смърт.

На Гергьовден през 1994 година Старозагорският митрополит Панкратий поставя нови основи на затворническото служение с освещаването на нов параклис. Първата света литургия е на 2 юни, а работата с лишените от свобода е поверена на отец Йордан Карагеоргиев. Скоро след това на територията на затвора дядо Панкратий освещава още два параклиса - „Св. Георги“ в помощното стопанство на затвора и „Св. Йоан Рилски“ в общежитието в Черна гора.

С освещаването на най-големия храм в местата за лишаване от свобода „Св. Николай“ в централния корпус през 2004 г. духовното обгрижване на лишените от свобода придобива по-голяма пълнота. Преди да стане духовник отец Йордан едва ли е мислел, че животът му ще се стече по този начин. Той е завършил журналистика и е бил кореспондент на централен вестник.

През годините над 2000 затворници са приели свето кръщение след разговори и катехизация, а в храма се извършват и венчавки. Това е и причина да се изгради параклис за близките на затворниците -

Тук клякаш и останалите трима в килията имат възможност да наблюдават, да ти пазят човешкото достойнство

Така водещият на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев коментира условията в арестите в България, във връзка с делото "Иванч...

„Света Богородица - Благовещение“, който бе осветен от митрополит Киприан на 30 октомври тази година. Лишените от свобода най-често търсят подкрепа сред свещенослужителите, защото според отец Йордан те са онези, които могат да дадат сили на лишения от свобода, след Бога.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com