Лоша хигиена и липса на самоконтрол - проблемите на ресторантите по празниците

15003
Лоша хигиена и липса на самоконтрол - проблемите на ресторантите по празниците
Снимка: Getty Images / Guliver

Лоша хигиена на местата, където се произвежда и опакова храната, неизрядни документи за произхода, както и един от най-масовите проблеми - липсата на системи за самоконтрол са основните нарушения, констатирани от съвместните проверки на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Националната агенция по приходите (НАП) по Коледните и Новогодишните празници. Това обобщи на пресконференция днес изпълнителният директор на агенцията проф. Пламен Моллов, цитиран от Дарик.

По думите му масово в България не се разбира смисълът на тези системи за самоконтрол, които особено засягат заведенията за обществено хранене.

Инспекторите: Ресторантите в Банско и Разлог са на по-високо ниво тази година

Министерството на икономиката, Комисията за защита на потребителите и Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, съвместно...

Средно между 500 и 2000 лева са глобите за установени нарушения, а само за празниците са извършени общо 2042 проверки. Направени са 97 предписания, съставени - 24 акта, а 836 кг храни са бракувани от търговската мрежа - най-вече млечни продукти, меса, колбаси с изтекъл срок на годност.

Официалните регулярни проверки от 1 декември до 5 януари в цялата страна са 13 292. При тях са бракувани общо 2 418 кг храни, 351 хранителни добавки, 55 литра фитнес напитки. Общо 13 са затворените обекти или такива с временно преустановена дейност.

Пламен Моллов подчерта, че за последната година, откакто той оглавява агенцията, дисциплинарните производства на инспектори от БАБХ са се увеличили два пъти в сравнение с миналата година и са над 24. Уволнени заради нарушения и корупция за последната година са общо 8-9 души.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество