Магистратите няма да декларират дали са масони

2245
Магистратите няма да декларират дали са масони
Снимка: БГНЕС

Магистратите няма да са длъжни да декларират дали са част от масонските ложи или други подобни организации. Това приеха депутатите на второ четене, след като отхвърлиха предложението в Закона за съдебната власт да се въведе изрична забрана за магистратите да членуват в организации от рода на масонските.

Решението беше взето с 37 гласа "за", 24 "против" и 50 "въздържал се".

Текста на Министерството на правосъдието гласеше:

Чл. 195. (1) Съдия, прокурор и следовател, докато заема длъжността си, не може да:

Подаваме сигнал срещу магистрат само с ЕГН (ВИДЕО)

Народното събрание прие на второ четене предложението на Патриотичния фронт сигналите за корупция срещу магистрати да съдържат задължит...

За членство в организация или извършване на дейност, засягащи независимостта, се смята членството в или осъществяването на действия или бездействия в услуга на или по повод на дейността на персонифицирани или неперсонифицирани организации с нестопанска цел, чиито организация, статут, цели и средства предвиждат или допускат възникване, упражняване или прекратяване на права или задължения за членовете, сътрудниците или съмишлениците като резултат на непублични правила или процедури."

По време на обсъжданията в комисия правосъдният министър Екатерина Захариева обяви, че това са текстове, свързани с участието на магистрати в масонските ложи.

По време на дебатите в пленарна зала днес, 27 юли, Красимир Велчев от ГЕРБ предложи всеки, който се изказва по темата да заявява дали членува в такава организация. Той веднага получи реплика от председателя на народното събрание Цецка Цачева, която обясни, че членството в такива организации е тайно.

Мартин Димитров от Гражданския съвет на Реформаторския блок посочи, че не членува в такава организация и призова текста на вносителя да бъде гласуван. По думите му текстът е балансиран и ще доведе до по-голяма прозрачност в съдебната система.

"Обръщам се към всички вас които искаме да правим съдебна реформа, ако не смятате, че подобно членство ограничава независимостта на съдебната власт, гласувайте", каза реформаторът.

Главният прокурор ще се отчита пред парламента по всякакви въпроси

Народното събрание ще има право да изисква доклади по всякакви въпроси от главния прокурор. Това решиха депутатите по време на разглежд...

След него думата взе Методи Андреев от ГЕРБ, който заяви, че членува само в ловна дружина и допълни, че групата на масоните и ДС в трите власти имат голямо множество. По думите му трябва да се подкрепи идеята да се декларира членство в тайни организации.

"Бях изненадан, когато беше гласувано за проверка дали магистратите са били част от Държавна сигурност, нямаше обструкции. Сега разбирам защо. Ясно е на всички нас, че съдебната власт има две основни множества - зависимостта от службите на комунистическата държава, другата - масонски организации. Групата на масоните и групата на бившите ченгета имат едно огромно общо пресечно множество. Щафетната на едната зависимост беше предадена на другата по-демократичната зависимост", добави той.

След гласуването лидерът на ДСБ Радан Кънев обясни защо е гласувал "против". По думите му след измененията на внесеният от МС текст, той на практика е станал безсмислен.

"Не може най-висшата власт в едно републиканско, демократично общество да се упражнява от хора с неофициално тайни зависимости. Не е въпросът в това какви са българските масони и че са впиянчени ченгета от Държавна сигурност, които се обличат в чаршафи, а че част от тях осъществяват нерегламентирани контакти на ниво адовкат-съдия, съдия-прокурор, следовател-прокурор. Като продукт се явяват извънреден брой необективни прокурорски и съдебни решения", каза разпалено "синият" лидер.

След него думата взе независимият Георги Кадиев, който добави, че е много разочарован от ГЕРБ и от факта, че са отхвърлили текст, който е внесен от правителството. "Това показва, че има тайна сделка", каза още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com