Мая Манолова: Щабът се справя добре, проблемът е в опита на премиера да се хареса на всички

17728
Мая Манолова: Щабът се справя добре, проблемът е в опита на премиера да се хареса на всички
Снимка: Изправи се.БГ

"Оперативният щаб се справя добре и за това красноречиво говорят числата – броят на заразени и ниската смъртност. Не трябва, обаче, да забравяме, че Националният оперативен щаб е консултативен орган, а отговорността за това как се прилагат предложените мерки е на правителството“. Това заяви в предаването „Плюс-Минус“ по Нова телевизия бившият омбудсман и председател на гражданското движение „Изправисе.Бг“ Мая Манолова.  

„Напоследък наблюдаваме следната ситуация – инсталирали са щаба всяка сутрин, а понякога и вечер да ни съобщава тревожни новини – брой заразени и починали, а през деня премиерът спокойно пее в джипа „Корона чао“, снима се с багери и раздава пари през прозореца", допълни тя. Според нея не бива да се забравя, че отговорността е на правителството, защото сме държава, която се управлява от правителство, а не от оперативен щаб. „Ако има пропуски, то те са от липсата на последователност при прилагане на мерките“, уточни Манолова.

Мая Манолова: Гражданите подкрепят Бойка, не Бойко

„Държавността се разпада заради безотговорни институции и политици. Кое повече разпада държавността от прогнилото здравеопазване,...

"Едва ли хаосът – отварям-затварям пазарите, отварям-затварям парковете, носите-не носите маски, се е случил на много места. Проблемът по-скоро е в опита на премиера да се хареса на всички. В момента, в който има реакция срещу някоя от мерките и заповедите на здравния министър, то тя се променя, изменя, отменя, така че всички да са доволни. Очевидно в извънредна ситуация трябва да се проявява смелост и последователност, за да се постигат резултати", категорична бе тя.

Според нея големият проблем е с липсата на икономически мерки и последователност в заявяването на социална и икономическа подкрепа, както за бизнеса, така и за домакинствата. „Постоянно чуваме от премиера и финансовия министър само „Заеми, заеми, заеми“. Ако в други европейски държави дават стимули и подкрепа, в България даваме кредити и превръщаме бизнеса и гражданите в длъжници. Слушаме противоречивите прогнози - не излишък сме, на дефицит сме, нямаме пари, пестим ги, няма да ги хвърляме от вертолета. Реално това са парите на гражданите и излиза така, че властта ги пази от техните собственици и държавата преценява как да ги харчи. Тези, които изкарват парите, в момента нямат думата. От друга страна тези пари все пак стигат до избрани от властта субекти", категорична бе Манолова, като уточни, че вчера е било избрано ръководството на ВиК Холдинг, с което започва харченето на 1 милиард лева капитал. „Необходимо ли е точно сега, по време на извънредно положение, създаването на този холдинг?", попита Мая Манолова, като беше категорична, че тази държавна структура, ще е напълно неефективна.

"Решенията не трябва да се взимат централизирано, когато става въпрос за питейната вода на хората. Държавата управляваше язовир "Студена" и той се оказа празен. След това държавата започна да строи водопровод, който няколко пъти аварира. Виждаме как държавата управлява язовирите", каза тя и изрази мнение, че вина за кризата в Перник имат властите. Според Манолова гражданите искат общинско управление на ВиК дружествата, защото могат да го наблюдават и контролират. Бившият омбудсман заяви още, че ще иска ревизия на изхарчените пари чрез социална платформа, на която е председател - "ИЗПРАВИ СЕ.БГ". През нея тя е призовала този 1 милиард лева, който според нея ще бъде изхарчен за техника и автомобили за ръководството на ВиК холдинга, вместо да бъде предоставен на българските предприятия безвъзмездно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com