Майките на деца с увреждания напуснаха срещата с властта, започват протести

3032
Майките на деца с увреждания напуснаха срещата с властта, започват протести
Снимка: БГНЕС

Протестиращите майки на деца с увреждания напуснаха среща в Народното събрание, организирана от депутати от ГЕРБ с участието на министрите на труда и социалната политика Бисер Петков, на здравеопазването Кирил Ананиев и на образованието и науката Красимир Вълчев.

Майките заявиха, че почват ефективни протестни действия.

В системи от ярост и популизъм ​

"Системата ни убива!" и "Системата е блокирала!", извикаха майките на деца с увреждания и така поставиха начало на есента на тяхното не...

При напускането на залата майките на деца с увреждания обявиха, че даденият от тях срок за изготвяне на нов закон е изтекъл на 1 октомври и досега няма свършено нищо конкретно по реформата в сектора. Те допълниха, че са свидетели на "лъжи до безкрай" и няма смисъл да присъстват на подобна среща.

Част от тях останаха обидени от изказвания на присъстващи на срещата, че проявяват политически пристрастия. Според майките се прави опит политическите игри да се пренесат на техен гръб, което те нямали до позволят.

До напрежението се стигна, след като социалният министър Бисер Петков заяви, че със сигурност Законът за хората с увреждания няма да бъде гласуван в Народното събрание през октомври, след като беше изтеглен за поредна доработка. Отговорът на майките беше, че слушат едно и също нещо месеци наред. Петков потвърди, че догодина ще бъдат отпуснати допълнителни 150 млн. лв. за хората с увреждания. 

Нинова: Нека всички подкрепим майките на деца с увреждания

Нека всички подкрепим майките на деца с увреждания. Тяхната мъка няма цвят. Нека покажем на Борисов, че свърши времето, в което можеше ...

"Това е значителен, незапомнен ръст в бюджета за тази политика", обобщи Петков.

От своя страна здравният министър Кирил Ананиев добави, че до края на март 2019 г. трябва да бъде разработени стандартите за медицинските изделия и медицинските средства за хората с увреждания. Той поясни, че в бюджета на здравната каса за следващата година се предвижда изменения, с които финансирането на медицинските изделия ще става чрез трансфер от Министерство на здравеопазването към НЗОК.

Майките на деца с увреждания: Търпението ни се изчерпа

Системата ни причинява системно неудобство. Системата е блокирала. Това заявиха майките на деца с уврежания по време на осмия си проте...

Председателят на социалната парламентарна комисия Хасан Адемов уточни, че правителството не трябва да се ограничава в помощта само със заложените допълнително 150 млн. лв., а да помогне цялостно за решаването на проблемите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com